Intentieverklaring Lelie 2.0

donderdag 13 februari 2014 15:32

Wij willen graag van u weten of u, als veredelaar en/of producent en/of handelsbedrijf, met uw bedrijf van plan bent deel te nemen aan Lelie 2.0. Dat kunt u aangeven door bijgaande intentieverklaring in te vullen en terug te sturen. Wij hebben de BKD gevraagd om u vervolgens hiervoor te benaderen.

Lelie 2.0 is een programma dat moet leiden tot een gezondere lelieteelt en verbetering van de afzetmogelijkheden. De Regiegroep Lelie presenteerde het programma op 24 september j.l. in Emmeloord. Begin november ontving u een brief over de inhoud van het programma Lelie 2.0.

Lelie 2.0 is ontwikkeld als reactie op de problematiek van PlAMV en omdat landen waar lelies naar toe gaan steeds meer fytosanitaire garanties vragen. Als die garanties niet vanuit de productie gegeven kunnen worden is een exporttoets vereist.

Het doel van Lelie 2.0 is de kwaliteit van lelies in de keten te verhogen en om markttoegang naar belangrijke afzetlanden veilig te stellen. Deelnemers aan Lelie 2.0 voldoen vanaf het eerste begin van de productie aan de fytosanitaire eisen van de belangrijkste afzetlanden.

De brancheorganisaties Plantum, KAVB, Anthos en LTO-Glaskracht Nederland hebben samen afspraken gemaakt over het beheer van Lelie 2.0. Daarnaast komt er een gebruikerscommissie met deelnemende leden uit de verschillende sectoren voor het beheer van het programma. Voor de uitvoering van werkzaamheden als beoordelingen, laboratoriumonderzoeken etc. werkt Lelie 2.0 nauw samen met de BKD.

De eisen van BKD zoals die nu gelden blijven gewoon van kracht voor de teelt en handel van lelies. Lelie 2.0 is een extra optie naast het reguliere keuringsprogramma. De deelname aan Lelie 2.0 is vrijwillig.

Lelie 2.0 is ontwikkeld om een ziektevrije productie van lelies door de hele keten tot stand te brengen. Daarmee zullen afzetmarkten het vertrouwen in het Nederlandse product behouden en kunnen onze lelies ook in de toekomst hun weg blijven vinden over de hele wereld.

De intentieverklaring voor deelname aan Lelie 2.0 treft u HIER aan. U kunt die voor 24 februari, ingevuld en ondertekend terugsturen of faxen. Het programma Lelie 2.0 staat op de website van de BKD, www.bkd.eu, evenals de intentieverklaring.

« Terug

Sluiten