Informatiebijeenkomsten Xylella fastidiosa op 22 en 23 juli a.s. // VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

maandag 20 juli 2015 10:57

Geachte heer/mevrouw,

Hierbij sturen wij u de uitnodiging toe voor de informatiebijeenkomsten over Xylella fastidiosa die door de LTO vakgroep Bomen en vaste planten worden georganiseerd. Ook de leden van Anthos zijn welkom om deze bij te wonen.
De bacterie Xylella fastiodiosa (Xf) vormt een bedreiging voor de teelt van veel boomkwekerijgewassen, een aantal vaste planten, kamer- en kuipplanten. De bacterie is een quarantaine organisme. Bij een eventuele vondst zijn drastische maatregelen van kracht, gericht op uitroeiing van de bacterie. Dit betekent o.a. de instelling van een afgebakend gebied van 10 kilometer rondom de vondst, dat minimaal 5 jaar in stand blijft. Uit dit afgebakende gebied mogen geen waardplanten van deze bacterie, waaronder een groot deel van het boomkwekerijsortiment, verhandeld worden.
Vanwege de uitbraak van deze bacterie in olijfbomen in Italië en de vondst van deze bacterie in koffieplanten bij import, zijn extra Europese maatregelen van kracht geworden om de bedreiging het hoofd te bieden.
Tijdens een informatie avond over deze bacterieziekte wordt u bijgepraat over de risico’s waar u alert op moet zijn, de voorzorgsmaatregelen die u zelf kunt nemen en de maatregelen die door de (Europese) overheid zijn genomen. Daarnaast zal worden ingegaan op de mogelijkheden om gezamenlijk aan preventie te werken en de bijdrage die een pestfree zone kan bieden.

U wordt van harte uitgenodigd voor deze informatie avond die gehouden wordt
- in Boskoop samen met de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop op
22 juli, vanaf 19.00 uur bij Boot & Co, Rijneveld 12, 2771 XT Boskoop
- in Den Bosch op
23 juli vanaf 19.30 uur bij de ZLTO, Onderwijsboulevard 225, 5223 DE ’s Hertogenbosch

Het programma voor deze informatie avond is als volgt:
1. Opening (Michiel Gerritsen/Henk Raaijmakers)
2. Xylella fastiodiosa: een toelichting door Jeroen Kavelaars van de NVWA
3. Preventie en bewustwording rondom Xylella, door Jan Veltmans
4. Ontwikkelingen Pest Free zones (op 22 juli met Eppie Klein, voorzitter Tree Centre Opheusden)
5. Vragen en discussie
6. Sluiting

« Terug

Archief > 2015 > juli

Sluiten