Publieke internetconsultatie EU importverbod 39 geslachten houtige planten

woensdag 25 juli 2018 15:53

De Europese Commissie heeft op 18 juli 2018 een lijst met 39 houtige plantgenera gepresenteerd. Als het voorstel van de Europese Commissie niet gewijzigd wordt zal per 14 december 2019 een importverbod voor al deze 39 geslachten gelden.

De Europese Commissie heeft een Publieke internetconsultatie ingesteld. Belanghebbenden hebben tot 15 augustus 2018 de tijd om op het voorstel te reageren. Zie: website Europese Commissie.

In het voorstel wordt import van vruchten of bladmateriaal niet verboden.

Let op: Het verbod is echter wel van toepassing op zaad, stek, oculatie- en enthout.

Definitief besluit op 14 december 2018
Op 5 of 6 september neemt de EU een indicatief besluit. Op 14 december 2018 moet de EU een definitief besluit hebben genomen. Het voorstel van de Europese commissie vloeit voort uit de nieuwe Plantengezondheidsverordening (2016/2031), waarbij de EU meer wil inzetten op preventieve maatregelen om de insleep van schadelijke organismen tegen te gaan.

Wij verzoeken u om aan het secretariaat van Anthos kenbaar te maken als u door de beoogde importstop van de genoemde geslachten in uw bedrijfsvoering wordt geraakt Denk daarbij ook aan uw toeleveranciers die mogelijk gebruik maken van geïmporteerd materiaal van deze geslachten.

Anthos zal ook een reactie indienen bij de Europese Commissie en bezwaar maken tegen het voornemen om een importverbod in te stellen voor deze 39 producten waardoor bestaande reguliere handelsstromen geblokkeerd worden.

« Terug

Sluiten