Export van gladiool naar Taiwan

vrijdag 18 maart 2022 16:28

Taiwan staat tijdelijk toe dat Nederland fytosanitaire certificaten afgeeft voor export van gladiool (‘oogst 2021’) zonder dat daarbij door Nederland de vereiste garantie afgegeven hoeft te worden dat de partijen vrij zijn van het virus INSV. In plaats daarvan voert Taiwan bij import een toets uit op de partijen. Partijen waarin INSV wordt aangetroffen worden vernietigd of moeten retour gestuurd worden.

Voor deze tijdelijke werkwijze gelden verder de volgende voorwaarden:

  • De Taiwanese NPPO (BAPHIQ) heeft aan 3 Taiwanese importeurs een quotum afgegeven;
    - Handelsbedrijven dienen na te gaan of BAPHIQ aan hun importeur een quotum heeft toegekend.
  • Dit quotum moet binnen een bepaald tijdsbestek geïmporteerd worden
    - Importeur A kan tot 31 mei importeren;
    - Importeur B kan importeren tot 31 mei en van 1 augustus tot 31 oktober;
    - Importeur C kan importeren tot 30 Juni.
  • Als het quotum wordt overschreden of de zending komt buiten de voorgeschreven periode aan dan wordt de zending vernietigd of teruggestuurd. Dit is namelijk alleen mogelijk als op het Nederlandse fytosanitair certificaat in de bijschrijving vermeld staat dat de partijen vrij zijn van INSV (op basis van een veldinspectie of via een laboratorium toets).
  • De volledige wetenschappelijke naam (zoals vermeld in de import permit) moet op het fytosanitair certificaat vermeld worden.

Deze tijdelijke exportmogelijkheid is niet van toepassing voor export van gladiool ‘oogst 2022’. Daarvoor dient door Nederland via een bijschrijving op het fytosanitair certificaat de garantie gegeven te worden dat de partijen in de zending vrij zijn van INSV.

« Terug

Sluiten