Brexit / EU pre-exportcertificaat noodzakelijk voor producten afkomstig uit andere EU lidstaten

dinsdag 19 januari 2021 16:33

Hierbij attenderen wij u erop dat voor export van boomkwekerijproducten afkomstig uit andere EU lidstaten naar het VK mogelijkerwijs het EU pre-exportcertificaat (PEC) noodzakelijk is.

Een EU pre-exportcertificaat is nodig in die gevallen waarbij de eisen van het VK strikter zijn dan de Europese Fytosanitaire en kwaliteitswetgeving, als er verklaard moet worden dat vanuit de teelt aan bepaalde garanties moet zijn voldaan (of behandelingen moeten zijn toegepast), of als verklaard moet worden dat producten afkomstig zijn uit een land of een gebied dat vrij is van een bepaalde ziekte.

Het EU pre-exportcertificaat wordt, op verzoek van de betreffende producent, afgegeven door de NPPO van de EU lidstaat waar het product geteeld is. Handelsbedrijven moeten vervolgens bij de exportinspectie het EU pre-exportcertificaat aanbieden. De NVWA heeft aan Naktuinbouw kenbaar gemaakt dat voor producten uit andere EU lidstaten geen fytosanitair certificaat afgegeven kan worden als het vereiste EU pre-exportcertificaat niet kan worden overlegd.

Er is nog geen overzicht beschikbaar voor welke producten een EU pre-exportcertificaat noodzakelijk is bij export naar het VK. De NVWA, Naktuinbouw en Anthos proberen dat overzicht zo snel mogelijk te genereren. In de NVWA landeneisen Sierteelt voor het VK (zie bijlage) is al wel te herleiden welke producten het betreft. De NVWA heeft daarin in blauwe tekst opmerkingen geplaatst. Daar staat dan vaak dat voor producten afkomstig uit NL voldaan kan worden aan de eis, en dat voor producten uit andere EU lidstaten een PEC noodzakelijk is (tip: doorzoek de landeneisen met Contrl F op PEC).

Morgen zet Naktuinbouw al wat voorbeelden op de website. Indien u  specifieke vragen heeft m.b.t. de exportinspectie kunt u die toesturen aan brexit@naktuinbouw.nl.

VOORBEELD (zie landeneisen pagina 15) (FC is fytosanitair certificaat / PEC is EU pre-exportcertificaat)

28. Planten bestemd voor opplant, met uitzondering van zaden, van Fragaria, Lavandula, Solanaceae, Vitis en Vaccinium
-
NL is vrij
Niet-NL; FC of PEC met bijschrijving 28a of 28b

28a. The plants originate in an area established by the national plant protection organisation in accordance with ISPM4 as an area that is free from Candidiatus Phytoplasma ‘solani’.

Or

28b. No symptoms of Candidatus Phytoplasma ‘solani’ have been observed on the plants at the place of production since the beginning of the last complete cycle of vegetation.
-
Voor NL, bijschrijving 28a gebruiken voor Niet-NL: bijschrijving conform FC of PEC; resp. 28a of 28b

Zodra een overzicht beschikbaar is van producten waarvoor dit van toepassing is, sturen wij u dit toe.

« Terug

Archief > 2021 > januari

Sluiten