Ketenregister / Lelie Teeltgeschiktheid Taiwan

maandag 26 oktober 2020 11:54

Hierbij informeren wij u over de werkwijze van de BKD om de teeltgeschikte partijen lelie voor Taiwan in Ketenregister zichtbaar te maken. 

Op basis van het bilaterale protocol met Taiwan moeten lelies twee veldinspecties hebben ondergaan. Lelie partijen met de teelt “Buitenteelt overig” en “Twee Jarige teelt” hebben standaard twee veldkeuringen gehad. Heeft de partij ook Klasse I op het veldcertificaat dan is deze ook teeltgeschikt Taiwan.

Bij andere lelie teelten, zoals buitenteelt schub of luisvrije kas, met normaal gesproken 1 veldinspectie,  zijn producenten eerder geïnformeerd dat als dergelijke partijen bestemd zijn voor Taiwan dat ze bij de BKD een aanvraag moesten indienen dat op de partij 2 veldinspecties zijn uitgevoerd.   

Op dit moment beschikken nog niet alle lelie partijen over een BKD veldcertificaat. Afgifte daarvan kan doorlopen tot december (bijvoorbeeld omdat de AM status van een perceel nog steeds niet bekend is). 

In het protocol is ook afgesproken dat Taiwan de beschikking krijgt over een lotnummerlijst. Deze wordt in twee etappes aangeleverd (nu en eind november).  BKD levert de lijsten met TPI nummers aan die via NVWA wordt gedeeld met de Taiwanese overheid. De eerste lijstversie wordt nu gedeeld met Taiwan en volgende week gepubliceerd in Ketenregister. 

Het is dus mogelijk dat handelsbedrijven nu of straks in november partijen ontvangen waarbij in KR staat dat deze ‘niet teeltgeschikt Taiwan’ is, terwijl die dat wel zijn. De BKD verwacht deze kenmerken volgende week aan te passen en eind november nog een keer. Handelsbedrijven die gebruik maken van Ketenregister worden geïnformeerd wanneer een Taiwanlijst update is uitgevoerd in KR. Handelsbedrijven die actief zijn op Taiwan moeten vervolgens contact opnemen met de BKD om de details van de mutaties op te vragen. Dit kan via kr@bkd.eu.

« Terug

Sluiten