Aanvulling op circulaire van 18 februari / Aanscherping fytosanitaire eisen VK voor waardplanten van Xylella fastidiosa

vrijdag 26 februari 2021 17:11

In de circulaire van 18 februari jongstleden hebben wij u geïnformeerd dat het VK met ingang van 4 maart aanstaande de eisen voor waardplanten van Xylella fastidiosa aanscherpt. Daarin hebben wij u geattendeerd op de verplichting dat Xylella waardplanten minimaal 3 jaar (of in ieder geval gedurende hun gehele levenscyclus) geteeld moeten zijn op een productielocatie in een land of een gebied dat vrij is van Xylella fastidiosa.  

Via de volgende link treft u de wetgeving van het VK aan: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2021/136/part/3/made

Anthos heeft de wetgeving nader bestudeerd en dat wijst uit dat de nieuwe wetgeving ook op een ander belangrijk punt afwijkt van de fytosanitaire eisen zoals die oorspronkelijk door het VK medio december 2020 zijn gepubliceerd. In de nieuwe wetgeving is geen specifiek regime meer van toepassing voor waardplanten afkomstig uit de EU. Het VK hanteert een set van eisen die van toepassing is voor Xylella waardplanten afkomstig uit ‘any third country’. De eisen van het VK sluiten daardoor niet maar automatisch aan op de Xylella wetgeving van de EU. Dit heeft onder andere tot gevolg dat er meer getoetst moet worden.

  • Bij Lavandula gelden de eisen voor het gehele geslacht (Lavandula sp.) en dus niet meer alleen voor Lavandula dentata;
    Het VK vereist dat partijen Lavandula tijdens de teelt getoetst zijn op Xylella  fastidiosa
  • Salvia Rosmarinus (Spenner) is door het VK toegevoegd aan de lijst van producten die tijdens de teelt getoetst moeten worden op Xylella fastidiosa.

Voor Lavandula sp., L., Nerium oleander, Salvia Rosmarinus (Spenner), Olea europaea L. en Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb lijkt het erop dat de wetgeving van het VK de mogelijkheid biedt om af te wijken van de vereiste dat deze producten minimaal 3 jaar (of in ieder geval gedurende hun gehele levenscyclus) geteeld moeten zijn op een productielocatie in een land of een gebied dat vrij is van Xylella fastidiosa. Daarvoor moet aan de volgende voorwaarden voldaan zijn:

  • De productielocatie moet minimaal 1 jaar voor export van de planten geregistreerd en door een officiële instantie geïnspecteerd zijn;
  • De omgeving (200m) van de kwekerij moet via officiële inspecties vrij bevonden zijn;
  • De planten moeten jaarlijks geïnspecteerd en getoetst zijn;
  • Voor export moeten de planten visueel geïnspecteerd worden door een officiële instantie. Planten met verdachte symptomen moeten getoetst worden;
  • Indien vectoren aanwezig zijn moeten deze met insecticiden bestreden worden;
  • De planten zijn gedurende hun gehele levenscyclus geteeld onder afgeschermde omstandigheden;
  • Er worden hygiëne maatregelen in acht genomen om te zorgen dat Xylella zich niet kan verspreiden via gereedschap en machines.  
  • Voor ‘unrooted cuttings’ gelden in aanvulling op bovenstaande nog specifieke eisen ten aanzien de gebruikte ‘mother plants’  

Anthos heeft aanstaande maandag (1 maart) overleg met het ministerie van LNV en de NVWA over de aangescherpte eisen van het VK. De NVWA heeft nog een aantal vragen uitstaan bij DEFRA over de interpretatie van de wetgeving. De NVWA is bezig om de aanpassingen door te voeren in de landeneisen. Deze zullen naar verwachting volgende week woensdag gepubliceerd worden.

« Terug

Archief > 2021 > februari

Sluiten