URGENT - Russische Federatie – Decree 128 – import bloembollen en vaste planten

woensdag 18 juli 2018 15:45

De Plantenziektenkundige Dienst van de Russische Federatie (Rosselhoznadzor) heeft op 8 februari 2018 een decreet uitgevaardigd voor ‘plants for planting’ op grond waarvan de productielocatie of de toeleverancier een inspectie moet ondergaan door Russische inspecteurs alvorens import in de Russische Federatie is toegestaan.

Hiervoor moet de volgende procedure gevolgd worden:

  • De Russische importeur moet een verzoek indienen bij Rosselhoznadzor dat ze plantaardige producten (inclusief aantallen en sortiment) willen importeren van een bepaalde toeleverancier;
  • Rosselhoznadzor stuurt een brief naar de National Plant Protection Organisation (NPPO) van het land van herkomst met de melding dat ze bereid zijn om inspecteurs te sturen om inspecties uit te voeren bij die toeleverancier. De NPPO in Nederland is de NVWA;
  • De NVWA wordt gevraagd om een bevestiging naar Rosselhoznadzor te sturen dat Nederland bereid is om de Russische inspecteurs te ontvangen zodat die de betreffende toeleverancier kunnen inspecteren;
  • Tijdens de inspectie worden monsters genomen om vast te stellen (o.a. op basis van toetsing) of partijen vrij zijn van de organismen die in de Russische Federatie de Q-status hebben;
  • Op grond van de inspectie en de monsteruitslagen krijgt een exporteur al of geen toestemming om te leveren.

Sinds enkele jaren wordt voor de export van o.a. boomkwekerijproducten en pootaardappelen gebruik gemaakt van bovenstaande werkwijze. Goedgekeurde bedrijven krijgen officieel toestemming van Rosselhoznadzor om te mogen exporteren ondanks de importstop die in principe voor deze producten van kracht is.

Vorige week ontving de NVWA plotsklaps een brief van Rosselhoznadzor waarin kenbaar werd gemaakt dat ze ook enkele Nederlandse toeleveranciers van bloembollen willen inspecteren.
Anthos heeft het ministerie van LNV verzocht om bij Rosselhoznadzor om opheldering te vragen en om ook nadrukkelijk aan te geven dat het exportseizoen op het punt van beginnen staat. Om die reden is het onwerkbaar als Nederlandse toeleveranciers van bloembollen nu nog eerst geïnspecteerd moeten worden.

Naar de mening van Anthos, de NVWA en het ministerie van LNV is er ook geen concrete aanleiding die het zou rechtvaardigen om decreet 128 van toepassing te verklaren op bollen en vaste planten omdat er in tegenstelling tot andere productcategorieën geen importverbod geldt. Bovendien zijn er de afgelopen jaren voor deze producten ook geen notificaties ontvangen.

Het ministerie van LNV is op dit moment in afwachting van een reactie van Rosselhoznadzor op de vraag of decreet 128 daadwerkelijk van toepassing is op bloembollen en vaste planten.

Inmiddels hebben wij wel vernomen dat Rosselhoznadzor aan alle importeurs van plantaardig materiaal een brief over de werking van decreet 128 heeft verstuurd. In het licht daarvan bevreemdt het ons dat slechts een zeer beperkt aantal importeurs een inspectieaanvraag hij Rosselhoznadzor heeft ingediend. Als uw afnemer u hier ook over heeft geïnformeerd, verzoeken wij u om dat aan het secretariaat te laten weten.
Tot slot willen wij u ervoor waarschuwen dat ons onbevestigde berichten bereiken dat zendingen van (Nederlandse) toeleveranciers die niet zijn goedgekeurd door Rosselhoznadzor aan de grens zullen worden vastgehouden.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met ondergetekende. Wij zullen u op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen.

« Terug

Sluiten