Brexit / Mail order

donderdag 17 december 2020 10:23

Brexit heeft ook gevolgen voor de verhandeling van Mailorder pakketjes naar het VK. Vanaf 1 januari  moeten zendingen verstuurd worden op basis van een fytosanitair certificaat. De keuring en de afgifte van het fytosanitaire certificaat brengt relatief hoge kosten met zich mee in relatie tot de waarde van het postpakket. Daarom is het voor bedrijven kostentechnisch waarschijnlijk efficiënter om pakketjes in bulk naar het VK te versturen en van daaruit verder te distribueren. Bedrijven die zelf geen vestiging hebben in het VK zullen gebruik moeten maken van een Dienstverlener.

Het VK introduceert per 1 januari ook het VK plantenpaspoort. Mailorder pakketjes moeten voorzien zijn van een VK plantenpaspoort tot en met de eindconsument.

Situatie tot 1 juli 2021
Het VK staat toe dat het VK plantenpaspoort tot 1 juli 2021 aangebracht wordt in Nederland. De autorisatie om een VK plantenpaspoort af te mogen geven moet echter aangevraagd worden door een bedrijf dat in het VK gevestigd is.

Situatie vanaf 1 juli 2021
Het is nog onduidelijk of het VK ook na 1 juli 2021 toestaat dat het VK plantenpaspoort in NL wordt aangebracht. Indien het plantenpaspoort vanaf 1 juli 2021 in het VK moet worden aangebracht dan moet dit ingepast  worden in het logistieke proces.

Voor bedrijven die met mailorder actief zijn in het VK is het gezien bovenstaande wellicht interessant om met andere handelsbedrijven de mogelijkheid te onderzoeken om in het VK gezamenlijk gebruik te maken van een dienstverlener die fungeert als Place of Destination, die beschikt over een autorisatie om het VK plantenpaspoort af te mogen geven en die de verdere distributie van de pakketjes kan verzorgen. Als u daar in geinteresseerd bent kunt u dit kenbaar maken aan het Secretariaat

Wij zullen navraag doen bij de Landbouwraad of er een overzicht is van Dienstverleners die deze service aanbieden.

« Terug

Archief > 2020 > december

Sluiten