Persbericht Ctgb i.v.m. wijziging gebruiksvoorschriften vanwege EU verbod op buitengebruik neonicotinoiden

woensdag 12 september 2018 15:46

Bijgaand treft u een persbericht van het Ctgb aan dat eerder vandaag is gepubliceerd. Er zijn wijzigingen doorgevoerd in de gebruiksvoorschriften naar aanleiding van het EU verbod voor buitengebruik van de neonicotinoiden imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin. Planten die zijn behandeld met deze stoffen mogen niet buiten worden opgeplant.

Opvallend is dat de voorschriften nu ook van toepassing zijn voor bollen en zaden bedoeld voor export buiten de EU.

Daarmee komt voor lelie handelsbedrijven de werkwijze te vervallen waar Anthos in samenwerking met Bayer en de Stichting CDG en in afstemming met Ctgb het afgelopen jaar op heeft ingezet. Insteek daarvan was dat via gecontroleerde distributie (op basis van een ondertekende CDG verklaring en aanmelding bij Anthos) deze middelen uitgeleverd konden worden aan bedrijven ten behoeve van boldompeling van lelies bestemd voor export naar derde landen.

Anthos is hierdoor verrast en vraagt zich af op welke juridische grond het Ctgb beperkingen kan opleggen aan het dompelen van lelies die bestemd zijn voor export naar derde landen.

Anthos zal zich beraden of het zinvol is om in afstemming met de toelatingshouders en de sector een sluitend systeem in te richten op basis waarvan het Ctgb het gebruik van genoemde middelen in lelies bestemd voor export naar derde landen alsnog kan toestaan.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

« Terug

Archief > 2018 > september

Sluiten