Kwekers en handel ingelicht over Plantenpaspoort en Brexit

woensdag 26 september 2018 16:32

De BKD, Anthos, de NVWA, KAVB en LNV houden op vrijdag 12 oktober twee bijeenkomsten waarin uitleg wordt gegeven over het nieuwe Plantenpaspoort en de voorbereidingen die door de sector getroffen worden op de Brexit. Een bijeenkomst is ’s ochtends in Bovenkarspel, de andere is ’s middags in Lisse.

In de bijeenkomst wordt toegelicht wat er gaat veranderen aan het plantenpaspoort, hoe het er uit komt te zien en waar je als kweker of handelaar rekening mee moet houden.

Met ingang van 14 december 2019 treedt de nieuwe EU plantgezondheidsverordening in werking. De verordening is gericht op het moderniseren en beter afstemmen van nationale wetten binnen de EU, het verbeteren van toezicht (NVWA) en met name het verbeteren van track&trace informatie voor het nauwkeurig nagaan van de herkomst van partijen, bijvoorbeeld in geval van een uitbraak van Q- ziekten en mogelijke recalls.

Alle partijen plantenpaspoortplichtig
Als gevolg van de verordening worden alle ‘voor opplant bestemde planten’ (ook wel ‘plants for planting’ genoemd) vanaf dat moment plantenpaspoortplichtig. Dit betreffen alle planten die bedoeld zijn om geplant te blijven, te worden uitgeplant of opnieuw te worden geplant. Dit betekent dat vanaf december 2019 alle partijen die in het EU handelsverkeer worden gebracht, voorzien moeten zijn van een nieuw plantenpaspoort.

De informatiebijeenkomsten zijn op vrijdag 12 oktober:

10:00 – 12:00 uur bij CNB, de Mijnzaal (Veilingweg 1 te Bovenkarspel). Inloop vanaf 9:30 uur.

14:30 – 16:30 uur bij Hobaho, zaal De Tulp (Prof. van Slochterenweg 2 te Lisse). Inloop vanaf 14:00 uur.

Erbij zijn?

Aanmelden is noodzakelijk en kan via de site van de BKD. Ook kun je hier aangegeven om bij verhindering toch documentatie toegestuurd te krijgen. Bij beide locaties kan er een maximum aantal mensen in de zaal. Mocht er meer animo zijn, dan komt er mogelijk een extra bijeenkomst.

« Terug

Archief > 2018 > september

Sluiten