Inkoop Vaste Planten oogst 2015

vrijdag 05 december 2014 12:44

In het kader van het Preclearance Programma voor bloembollen en vaste planten is het Workplan van toepassing. Onderdeel daarvan is de Pest List, waarin de ziekten en plagen staan vermeld waarvoor door Nederland garanties afgegeven moeten worden. Het gaat hierbij om quarantaine organismen met een 0-norm en om kwaliteitsorganismen waar een tolerantieniveau van toepassing is. De gevraagde garanties kunnen afgegeven worden op basis van een veldinspectie en/of exportinspectie.

Gebleken is dat op een aantal punten de normen in de Pest List afwijken van de Europese normen op basis waarvan Naktuinbouw de veldinspectie uitvoert. Dit is recentelijk besproken in een vergadering van de Adviescommissie Vaste Planten. Naktuinbouw overweegt om qua normering een onderscheid in keuringen door te voeren, waarbij partijen te velde specifiek gekeurd worden conform de normen in de Pest List.
Zodra Naktuinbouw besloten heeft op welke wijze hier invulling aan gegeven wordt, zal dit kenbaar gemaakt worden aan de producenten van vaste planten.

Gezien bovenstaande adviseren wij u om op het koopbriefje de clausule “Geschikt voor USA/Canada” op te nemen.

« Terug

Archief > 2014 > december

Sluiten