Raad voor de Boomkwekerij voert overleg met NVWA over scenario bij mogelijke uitbraak van Xylella fastidiosa

dinsdag 15 december 2015 15:41

Vorige week heeft op verzoek van Anthos overleg plaatsgevonden tussen NVWA , Anthos en LTO vakgroep Bomen en vaste planten over de dreiging van Xylella fastidiosa en de gevolgen van een mogelijke vondst van de bacterie in Nederland.

De EU regelgeving schrijft strikte maatregelen voor indien op basis van een vondst van Xylella fastidiosa sprake blijkt te zijn van een uitbraak. In dat geval wordt een gebied afgebakend met een straal van tien kilometer en mogen gedurende een periode van vijf jaar geen waardplanten worden verhandeld. De lijst van waardplanten is zeer uitgebreid en omvat feitelijk het reguliere teelt- en handelssortiment van de boomkwekerijsector. De waardplanten lijst is bovendien dynamisch en er kunnen op basis van nieuwe bevindingen à la minute waardplanten aan toegevoegd worden.

Tijdens het overleg is door de sector geïnformeerd of er mogelijkheden bestaan om te zorgen dat er minder strikte maatregelen worden opgelegd, bijvoorbeeld door op voorhand aantoonbaar al diverse preventieve maatregelen te nemen (door visuele inspecties uit te voeren in een gebied en binnenkomend materiaal uit andere lidstaten te laten toetsen).
De NVWA heeft aangegeven deze optie intern te zullen bespreken, en indien dat een reële optie lijkt te zijn daar nader overleg over te voeren met Anthos en LTO. Vervolgens zal NVWA deze optie ook in Brussel ter beoordeling voorleggen.

« Terug

Sluiten