Anthos introduceert clausules voor verrekening uitzoekkosten zuur

vrijdag 30 september 2016 16:53

Het Inkoopplatform van Anthos heeft het bestuur geadviseerd om een tweetal clausules beschikbaar te stellen voor de verrekening van de uitzoekkosten voor zuur. Dit platform wordt gevormd door ruim 40 inkopers van handelsbedrijven die bij Anthos zijn aangesloten. De inkopers komen viermaal per jaar bijeen om geïnformeerd te worden over ontwikkelingen op hun vakgebied en daarnaast brengen zij advies uit aan het bestuur van Anthos, in het bijzonder over zaken die de inkoop raken.

Recentelijk heeft het platform het bestuur geadviseerd om een standaard clausule te ontwikkelen voor de verrekening van de uitzoekkosten die verband houden met zuur. Het verzoek is ingegeven door het feit dat de handel te maken heeft met hoge kosten die veroorzaakt worden door zuur dat zich na de levering toont. Een belangrijk deel daarvan heeft betrekking op de zgn. uitzoekkosten die het gevolg zijn van het opschonen van partijen. Dat opschonen is noodzakelijk omdat bij export van overheidswege een basisnorm geldt van maximaal 1% zuur en daarbij komt dat de afnemers in binnen- en buitenland geen zure bollen accepteren.

Het bestuur van Anthos heeft het advies van het Inkoopplatform gevolgd, niet alleen omdat zij het redelijk acht dat de verkopende partij deze kosten voor zijn rekening neemt, maar ook om eenduidigheid in de formulering van deze clausules te bewerkstelligen. Er zijn twee condities vastgesteld: één voor de droogverkoop en één voor de afzet in de broeierij en die luiden als volgt:.

Voor de droogverkoop:
Indien een partij voor 1 november meer dan 1% fusarium bevat, is koper gerechtigd 4 euro per 1.000 stuks aan uitzoekkosten in rekening te brengen aan verkoper.

Voor de broeierij
Indien een partij voor 1 november meer dan 4% fusarium bevat, is koper gerechtigd 5 euro per 1.000 stuks aan uitzoekkosten in rekening te brengen aan verkoper.

Het staat het bedrijfsleven geheel vrij om van deze clausules gebruik te maken en inmiddels is aan beide een EDI-Bulb codering toegekend.

« Terug

Sluiten