Endangered Species Act / soortnaam op fyto vermelden

14-05-2019

De NVWA voert morgen een aanpassing door in de landeneisen bloembollen USA. Deze aanpassing houdt verband met de Endangered Species Act van de Verenigde Staten.

In de lijst van threatened and endangered plants blijken ook een aantal bolgewassen te staan. De volledige lijst is te vinden op: http://ecos.fws.gov/ecp/  (doorklikken op link: All Threatened and Endangered Plants).

Voor bloembollen gaat het o.a. om:

Liliaceae:
Allium munzii
Brodiaea filifolia, B. pallida
Calochortus tiburonensis
Erythronium propullans
Fritillaria gentneri
Iris lacustris
Lilium occidentale, L. pardalinum ssp. Pitkinense

Ranunculaceae:
Ranunculus aestivalis (=acriformis), R. hawaiensis, R. mauiensis

Xyridaceae:
Xyris tennesseensis

Om producten te mogen importeren die op de lijst Threatened and Endangered Plants staan, dient uw afnemer te beschikken over een import permit en over een geldige USDA Protect Plant Permit.

Consequentie van het feit dat deze soorten op de lijst van threatened and endangered plants staan, is bovendien dat voor alle soorten vallend onder dat geslacht op het fytosanitair certificaat ook de soortnaam vermeld moet worden.

De NVWA heeft dat in de landeneisen als volgt verwoord: Van soorten uit een geslacht die staan op de lijst “All Threatened and Endangered Plants” dient zowel de geslacht- als soortnaam genoemd te worden (of “hybrid” bij onbekende soortnaam). Dit geldt o.a. voor Allium, Brodiaea, Calochortus, Erythronium, Iris, Lilium, Ranunculus en Xyris.

Dit geldt zowel voor PSI als non-PSI zendingen.

Het vermelden van de soortnaam is ook in het belang van handelsbedrijven. Door de soortnaam te vermelden wordt voorkomen dat de zending op grond van een ‘administrative document check’ op het moment van import geselecteerd wordt en vast komt te staan.

« Terug naar overzicht

Archief > 2019

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten