Ontheffingsaanvraag Actellic

donderdag 24 april 2014 16:27

In reactie op het besluit van hetCollege voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) eind vorig jaar om de toelating voor de toepassing van Actellic in de teelt van bloembollen in te trekken is door de KAVB een ontheffingsaanvraag ingediend voor toepassingen bij de bolgewassen Tulp, Lelie, Hyacint, Gladiool, Iris en Zantedeschia. Anthos heeft input geleverd voor die aanvraag. Vanuit de handel is aangegeven dat het cruciaal is dat het voor de genoemde bolgewassen toegestaan blijft om een ruimtebehandeling toe te passen.

Recentelijk heeft Anthos dit nogmaals kenbaar gemaakt aan de NVWA, de instantie die de ontheffingsaanvraag beoordeelt. Het is echter uiterst onzeker of de aanvraag tot ontheffing goedgekeurd wordt en of het dus is toegestaan om komend seizoen Actellic toe te mogen passen in de bewaring. Belangrijk element in de beoordeling van de ontheffingsaanvraag is het perspectief van alternatieve oplossingen, of de inzet om alternatieven te ontwikkelen. In verband daarmee heeft de NVWA de KAVB gevraagd om nog aanvullende informatie aan te leveren.

In de onderzoekscommissie van Anthos is ook uitvoerig gesproken over de problematiek, met name in relatie tot tulp. Anthos heeft PPO gevraagd om een notitie op te stellen over mogelijk te nemen maatregelen om het risico van een uitbraak van de tulpengalmijt in de bewaring te beperken indien Actellic niet meer mag worden toegepast. Zodra deze notitie beschikbaar is, zullen wij u deze toesturen.

De onderzoekscommissie heeft PPO tevens gevraagd om een voorstel op te stellen om te onderzoeken of de Braziliaanse roofmijt effectief ingezet kan worden in de bewaarcel om de tulpengalmijt te bestrijden.

Nu Actellic naar alle waarschijnlijkheid niet meer gebruikt mag worden, beschikt de handel niet meer over een middel om in de bewaring maatregelen te nemen tegen galmijt. Om risico’s uit te sluiten c.q. te beperken moet de handel erop kunnen vertrouwen dat er tijdens de teelt passende en afdoende maatregelen zijn genomen. Het gewasbeschermingsmiddel Movento dat bij tulp tijdens de teelt mag worden toegepast ter bestrijding van insecten blijkt ook effectief tegen tulpengalmijt. Bijgaand treft u een informatiebulletin aan van CNB Kwaliteit+ met adviezen aangaande de juiste toepassing van Movento.

Wij adviseren u om bij uw toeleveranciers navraag te doen of partijen behandeld zijn met Movento en of dit op een juiste manier is uitgevoerd.

« Terug

Sluiten