Meer stuks exporteren dan op de Cites vergunning vermeld staan, is niet toegestaan

donderdag 02 april 2015 09:55

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen Dienst Regelingen) heeft Anthos laten weten dat zij van de Douane meerdere malen een terugkoppeling heeft ontvangen dat er handelsbedrijven zijn die meer uitvoerden dan op de Cites (weder) uitvoervergunning vermeld stond. Deze handelwijze is echter in strijd met het CITES-verdrag.

Gevolgen afwijkend aantal verhandelde specimens
CITES is onder meer ontstaan om soorten te beschermen waarin veel gehandeld wordt. Deze soorten zijn als voorzorgsmaatregel op Appendix II van CITES en Bijlage B van de Basisverordening geplaatst. Qua bloembollen gaat het om galanthus, cylamen en sternbergia. Specimens die op Appendix II en bijlage B staan mogen uitsluitend internationaal verhandeld of vervoerd worden als hiervoor CITES-vergunningen en/of –certificaten zijn verstrekt. Gebeurt dit niet, dan wordt er handhavend opgetreden.

Regelmatig blijkt echter dat het aantal daadwerkelijk verhandelde specimens (stuks) in een zending hoger is dan op de vergunningen staat vermeld. Hierdoor kan de handel in deze soorten niet goed worden gemonitord. Het is niet toegestaan om meer specimens (stuks) te verhandelen dan op de vergunningen vermeld staan. Overigens is het wel toegestaan om minder specimens (stuks) te verhandelen dan op de vergunning vermeld staan.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stimuleert Duurzaam, Agrarisch, Innovatief en Internationaal ondernemen. RVO.nl is per 2014 ontstaan uit de fusie van Agentschap NL en Dienst Regelingen.

« Terug

Archief > 2015 > april

Sluiten