Verplicht gebruik van KR-full bij export naar aantal exportbestemmingen

maandag 18 februari 2019 08:09

Hierbij informeren wij u dat met ingang van 1 juli 2019 voor export van bloembollen naar China, Japan, Taiwan, Colombia en Peru verplicht gebruik gemaakt moet worden van Ketenregister-full (KR-full). Dit betekent dat bedrijven moeten zorgen dat hun bedrijfssysteem via KR gekoppeld is met eCertNL. 

Het besluit om het gebruik van eCertNL voor export van bloembollen naar deze bestemmingen verplicht te stellen is genomen in overleg tussen Anthos en BKD na afstemming met het bestuur van de Anthos landengroep Verre Oosten, Oceanië, Midden- en Zuid Amerika. 

Doel is om met de betreffende landen het elektronisch certificeren en het digitaal uitwisselen van het fytosanitair certificaat in te regelen. 

Er is voor de betreffende landen gekozen omdat is vastgesteld dat het overgrote deel van de export van bloembollen naar die landen momenteel al verloopt via bedrijven die werken met KR-full, danwel door bedrijven die werken met KR-medium en alleen nog maar de laatste stap naar KR-full hoeven te maken. 

De reden dat het gebruik van eCertNL voor alle handelsbedrijven verplicht gesteld wordt, heeft te maken met het feit dat ontvangende landen alleen genegen zijn om digitale uitwisseling van fytosanitaire certificaten in te regelen als ze alle certificaten van zendingen met bloembollen digitaal ontvangen.

« Terug