Voorlopige NVWA landeneisen Bloembollen VK

dinsdag 22 december 2020 08:31

De NVWA heeft op haar website met een disclaimer de ‘voorlopige’ landeneisen van het VK voor bloembollen gepubliceerd (zie bijlage).

De BKD heeft op haar website daarover ook informatie gepubliceerd. Zie https://www.bkd.eu/nieuws/brexit/

De eisen van het VK voor bloembollen in rust (dormant) zijn niet heel strikt. Garanties kunnen grotendeel afgegeven worden op basis van de BKD veldinspectie.

Bloembollen moeten tijdens de teelt visueel vrij zijn van:

  • Stengelaal (Ditylenchus dipsaci)
    - Dit geldt voor de volgende waardplanten: Camassia, Chionodoxa, Crocus flavus, Galanthus, Hyacinthus, Hymenocallis, Muscari, Narcissus, Ornithogalum, Puschkinia, Sternbergia, Scilla en Tulipa.
    -Bloembollen waarin tijdens de teelt stengelaal is aangetroffen, maar die na de oogst visueel vrij zijn van stengelaal kunnen in kleinverpakking met exportcertificaat worden geëxporteerd naar het VK.
  • Aardappelmoeheid (Globodera rostochiensis en G. pallida)
  • Maiswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi)

 Bloembollen moeten vrij zijn van de quarantaine ziekten:

  • Ringrot (Clavibacter sepedonicus)
  • Wratziekte (Synchytrium endobioticum)

Grondnorm

  • Voor export van bloembollen naar het VK en die geteeld zijn in de EU geldt in principe geen grondnorm. Dus daarop hoeft geen exportinspectie uitgevoerd te worden.
  • Uitzondering daarop zijn partijen Dahlia, Gladiolus, Hyacinthus, Iris, Lilium, Narcissus en Tulipa die geteeld zijn op percelen met de AM-laag status. Deze mogen wel gebruikt worden voor export naar het VK maar dan moet op basis van de exportinspectie vastgesteld worden dat de betreffende partijen grondvrij zijn. Omdat handelsbedrijven de status AM hoog hebben zullen ze deze partijen echter niet inkopen.
  • Voor bolgewassen die geteeld zijn in derde landen hanteert het VK een grondnorm van 1%.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en wijzen u er nogmaals op dat het voorlopige eisen betreft en dat hierin mogelijk dus nog wijzigingen kunnen worden doorgevoerd.

« Terug

Archief > 2020 > december

Sluiten