Brexit / RKT documenten overleggen bij exportinspectie / item 40 verplichte behandeling bij exportinspectie

dinsdag 09 februari 2021 08:47

Anthos ontvangt sinds vorige week de nodige vragen over een tweetal zaken in relatie tot de exportinspectie voor het VK. Hierbij informeren wij u over de acties die uitgezet zijn om daarvoor een oplossing in te regelen.

RKT (Rapportage Keuringstoezicht) document
Voor export naar het VK moet voor een aantal producten bij de exportinspectie het ‘RKT document’ (inspectierapport veldkeuringen) overlegd worden. Dit is het rapport dat Naktuinbouw afgeeft aan de teler waarop het resultaat van de veldkeuring vermeld staat.

Deze certificaten moeten overlegd worden voor export van Malus en Prunus (zie item 74 en 77 van de NVWA landeneisen). In het geval van Malus moet het RKT document van de afgelopen drie teeltseizoenen overlegd worden, dus drie RKT’s.

Naktuinbouw is op dit moment de mogelijkheid aan het onderzoeken om de garantstelling die afgedekt moet worden te herleiden uit de vastgelegde keuringsresultaten in het computersysteem van Naktuinbouw. Daarmee kan dan de ‘noodoplossing’ om RKT documenten te overleggen komen te vervallen. Naar verwachting wordt het deze week duidelijk of dat mogelijk is. Tot die tijd zullen, als tussenoplossing, bij export vooralsnog de RKT documenten overlegd moeten worden.

Verplichte behandeling bij export (item 40)
Ten aanzien van item 40 (planten van kruidachtige soorten en vereiste garantie m.b.t. Liriomyza huidobrensis en L. trifolii) heeft de NVWA bij DEFRA het verzoek gedaan om de verplichte behandeling bij de exportkeuring te laten vervallen. De NVWA heeft vorige week van DEFRA de melding ontvangen dat de verplichte behandeling voor consumptief materiaal uit de wetgeving van het VK geschrapt wordt. De NVWA heeft inmiddels aan Naktuinbouw en de KCB laten weten dat zij de behandelingseis voor consumptief materiaal niet meer hoeven te controleren. De NVWA zal deze aanpassing aanstaande woensdag ook doorvoeren in de ‘Landeneisen Sierteelt VK’.

DEFRA heeft tevens laten weten dat ze het register met het overzicht van de kruidachtige planten waar deze verplichting voor geldt tegen het licht gaan houden.  Op dit moment gaan ze uit van het register zoals de NVWA dat ook hanteert, maar mogelijk leidt de evaluatie door DEFRA tot aanpassing van het register.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben wij zullen u nader informeren als er ontwikkelingen zijn.

« Terug

Archief > 2021 > februari

Sluiten