Nieuwe EU importverboden Xylella fastidiosa / Enkele landen hebben nog geen informatie aangeleverd

donderdag 11 februari 2021 09:02

Zoals in de circulaire van 1 februari jongstleden reeds aangegeven zijn onlangs de EU maatregelen voor Xylella fastidiosa aangepast naar de uitvoeringsverordening 2020/2021.

De Europese Commissie heeft derde landen erop gewezen dat ze opnieuw moeten verklaren of sprake is van een vrij land, vrije gebieden, cq. vrije productielocaties, uiterlijk eind december 2020. Er is eerste week januari een rappel gestuurd naar derde landen die nog niet gereageerd hebben. Van een aantal derde landen zijn verklaringen nog niet binnen of niet goedgekeurd. Import van relevant plantmateriaal uit deze landen kan binnenkort niet meer plaatsvinden.

Voor aantal landen nog onduidelijkheden
Afgelopen week zijn er nog reacties binnengekomen van een groot deel van de vorige week gecommuniceerde landen. Het actuele overzicht kunt u HIER downloaden. .

Er zijn echter nog steeds een aantal onduidelijkheden. Zo is er wel een brief van Bosnië-Herzegovina, maar ontbreekt deze nog op website. Daarnaast is er gecommuniceerd dat de reactie van Japan is afgekeurd, maar staat deze nog wel op de website. Ethiopië en Zuid-Afrika ontbreken ook nog en voor Brazilië en Oeganda staan momenteel alleen oude documenten op de website.

Voorlopig is de huidige verwachting dat het nieuwe importverbod mogelijk zal gelden voor de volgende landen:
Ethiopia
South Africa
Ghana
Japan
El Salvador
Uganda
Canary Islands
Sri Lanka
PFPS Brasil

Ingangsdatum
De ingangsdatum van het invoerverbod wordt nog een week uitgesteld. Voor de landen die volgende week nog geen goedgekeurde verklaring hebben, geldt een importverbod per 22 februari. Dit betekent dat PC’s met een datum t/m 21 februari geaccepteerd kunnen worden.

« Terug

Archief > 2021 > februari

Sluiten