Brexit / RKT's voor Malus-Prunus vanaf morgen niet meer nodig

maandag 15 februari 2021 09:21

In aanvulling op de circulaire van 9 februari jongstleden kunnen wij u melden dat het vanaf morgen (maandag 16 februari) niet meer nodig is om voor Malus en Prunus RKT documenten te overleggen bij de exportinspectie.

Naktuinbouw heeft op basis van de vastgelegde keuringsresultaten in het computersysteem van Naktuinbouw inzichtelijk kunnen maken welke bedrijven wel/niet drie jaar vrij zijn bevonden van Candidatus  phytoplasma ‘mali’ en één groeiseizoen vrij zijn van  Candidatus  phytoplasma ‘prunorum’.  

Aan de inspecteurs/keurmeesters van Naktuinbouw zal een register beschikbaar gesteld worden, waarin zij kunnen zien welke bedrijven wel/niet vrij zijn van Candidatus  phytoplasma ‘mali’ en Candidatus  phytoplasma ‘prunorum’ voor export naar het VK. Dit register wordt niet openbaar gemaakt.

Naktuinbouw heeft vorige week de bedrijven die niet-vrij zijn reeds geïnformeerd en gemeld dat hun partijen niet geschikt zijn voor export naar het VK. Daarbij heeft Naktuinbouw de betreffende bedrijven tevens verzocht om hun afnemers hierover te informeren.

Tijdens de exportinspectie zal de exporteur het plantenpaspoort moeten tonen en zal de bedrijfsvrijheid gecontroleerd worden. De NVWA zal de landeneisen en e-CertNL hierop aanpassen.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

« Terug

Archief > 2021 > februari

Sluiten