Notificaties Noorwegen / Xanthomonas arboricola in Prunus domestica

woensdag 04 maart 2015 15:08

Op 3 februari hebben wij u geïnformeerd dat Noorwegen een notificatie naar de NVWA heeft gestuurd in verband met het aantreffen van Xanthomonas arboricola in Nederlandse Prunus domestica onderstammen. De NVWA heeft daarna nog twee notificaties ontvangen.

Naar aanleiding van de eerste notificatie is materiaal van de besmette partij teruggehaald naar Nederland voor een contra-expertise. Ook heeft de NVWA bij de Nederlandse teler monsters genomen in de resterende voorraad van de partij waarop Noorwegen genotificeerd heeft. Omdat X. arboricola ook in de EU de quarantaine status heeft, zijn die partijen vastgelegd en mochten die tot nader order niet worden uitgeleverd.
De NVWA heeft in geen van de monsters een besmetting met X. arboricola aangetroffen. De partijen van de Nederlandse teler zijn op basis van de contra-expertise inmiddels weer vrijgegeven en de NVWA heeft de uitkomst van de contra-expertise in een officieel schrijven kenbaar gemaakt aan de Noorse autoriteiten.
Het lijkt er op dat Noorwegen gebruik maakt van een toetsmethode die vals positieve uitslagen geeft. Op dit moment vindt technisch overleg plaats tussen Nederland en Noorwegen. De NVWA heeft de protocollen van de toetsmethoden die zij gebruiken aan Noorwegen ter hand gesteld. Vooralsnog houdt Noorwegen echter vast aan de uitkomst van de door hen gebruikte toetsmethode.

Wij adviseren u hiermee rekening te houden indien u zendingen wilt versturen naar Noorwegen. Wij zullen u direct informeren als er meer duidelijkheid is over de uitkomst van het technisch overleg tussen Nederland en Noorwegen.

« Terug