Noodmaatregelen Nieuw Zeeland m.b.t. Ceratocystis fimbriata en C. platani

donderdag 10 december 2015 13:40

Hierbij informeren wij u dat Nieuw Zeeland met onmiddellijk ingang noodmaatregelen heeft ingesteld voor boomkwekerijproducten die waardplant zijn van de schimmels Ceratocystis fimbriata en C. platani.

De volgende waardplanten vallen onder de noodmaatregelen:
Acacia, Actinidia, Alocasia, Ananas, Annona, Betula, Carya, Cassia, Celtis, Citrus, Colocasia, Corymbia, Eriobotrya, Erythrina, Eucalyptus, Fagus, Ficus carica, Inga, Juglans, Mangifera, Metrosideros, Metroxylon, Ostrya, Passiflora, Pimenta, Populus, Protea, Prunus, Punica, Quercus, Schizolobium, Schotia, Spathodea, Styrax, Syngonium,Tilia, Ulmus, Xanthosoma.

De schimmels Ceratocystis fimbriata en C. platani komen niet voor in Nederland. Bij export van bovenstaande waardplanten van Nederlandse herkomst kan om die reden volstaan worden met een bijschrijving op het fytosanitair certificaat.
Dit is anders voor waardplanten die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Italië of Frankrijk. Daar komen de schimmels wel voor en dit heeft tot gevolg dat op het fytosanitair certificaat verklaard moet worden dat partijen afkomstig zijn uit een ‘vrij gebied’ of een ‘productielocatie vrij van‘. Tevens moeten partijen bij aankomst in Nieuw Zeeland eerst in quarantaine (PEQ) waarbij op basis van toetsing geverifieerd wordt dat partijen vrij zijn van C. fimbriata en C. platani.

« Terug