Bezoek delegatie Zuid Korea aan Nederland resulteert vooralsnog niet in nieuw bilateraal protocol voor bloembollen

maandag 26 maart 2018 12:01

Vorige week heeft een delegatie van de Zuid Koreaanse Plantenziektenkundige Dienst een bezoek gebracht aan Nederland. Inzet van het bezoek was om de mogelijkheid te bespreken om voor bloembollen weer een bilateraal protocol overeen te komen. Zuid Korea heeft begin 2017 het protocol, dat sinds 2002 van kracht was voor 5 bolgewassen, opgezegd omdat het naar hun mening geen doel meer diende. Door aanpassing van de fytosanitaire wetgeving van Zuid Korea is namelijk de Post Entry Quarantaine vereiste voor bloembollen komen te vervallen. Binnenkomende zendingen worden nu aan een importinspectie onderworpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van ‘molecular biological detection techniques’ om vast te stellen of partijen vrij zijn van bepaalde virussen en bacteriën. Daarmee is voor handelsbedrijven het risico op afkeuringen bij import sterk toegenomen.

Anthos stelt zich op het standpunt dat het onwenselijk is als partijen bij import worden getoetst. Zuid Korea zou moeten vertrouwen op de fytosanitaire garanties die geboden worden op basis van het Nederlandse keuringssysteem in combinatie met de monitoring van de veldinspecties van BKD en Naktuinbouw door Zuid Koreaanse inspecteurs in Nederland. Anthos heeft vorig jaar al bij het ministerie van LNV aangedrongen om met Zuid Korea besprekingen te voeren over een nieuw protocol. Dit zou als voordeel moeten opleveren dat Zuid Korea afziet van toetsing bij import.

Pas tijdens het recente bezoek aan Nederland is duidelijk geworden dat Zuid Korea voor het instellen van een nieuw protocol als uitgangspunt hanteert dat in Nederland getoetst moet worden op de ziekten en plagen waar Zuid Korea nu bij import op toetst. Zij noemen dit preclearance. Zuid Korea is bereid om de toetsverplichting te laten vervallen voor virussen en bacteriën die niet in Nederland voorkomen of waarvan bekend is dat ze niet in het betreffende bolgewas voorkomen. Nederland dient daartoe nadere onderbouwing aan te leveren.

Er blijven echter sowieso diverse virussen en bacteriën (Rhodococcus) over waar op getoetst zal moeten worden. Deze toetsing zal dus plaats moeten vinden in Nederland of op het moment van import in Zuid Korea. In afstemming met het bestuur van Groep V zal Anthos zich beraden over wenselijkheid en bereidheid om een protocol met Zuid Korea af te sluiten.

« Terug

Sluiten