Nieuwe soorten op de lijst van invasieve soorten / overgangsregeling

donderdag 19 september 2019 13:37

In aanvulling op de circulaire van 8 augustus informeren wij u hierbij over de overgangsregeling die van toepassing is voor de soorten die nieuw op de lijst zijn geplaatst.

Nieuwe soorten op Unielijst
Op 15 augustus 2019 is de Unielijst aangepast, er zijn 17 soorten invasieve exoten bijgekomen. Op de website van de NVWA staat welke planten en dieren dit zijn. Per 15 augustus 2019 gelden voor deze soorten dezelfde verboden en overgangsregelingen als voor de andere soorten op de Unielijst.

Overgangsregeling niet-commerciële houders
Bent u een niet-commerciële houder en houdt u diersoorten die op de lijst staan als gezelschapsdier? Dan mag u ze houden totdat ze doodgaan. Hiervoor heeft u geen ontheffing nodig. U mag ze niet laten voortplanten of er in handelen. Ook zorgt u ervoor dat ze niet kunnen ontsnappen.

Komen er plantensoorten van de lijst voor in uw tuin? Dan mag u die laten staan. U heeft hiervoor geen ontheffing nodig. U mag ze niet laten voortplanten of er in handelen. Ook mogen de planten zich niet verspreiden in de natuur.

Overgangsregeling commerciële houders
Beschikt u over een commerciële voorraad die u al had voordat de soort(en) op de lijst kwam(en)? Dan put u deze voorraad uit binnen 2 jaar nadat de soort is opgenomen op de Unielijst. Dit doet u op de volgende manieren:

  • Planten of dieren mag u binnen 1 jaar nadat de soort op de lijst is opgenomen nog verkopen aan niet-commerciële houders. Dit mag via de reguliere verkoopkanalen zoals veilingen, dierenwinkels en tuincentra. U let erop dat de soort zich niet kan voortplanten of kan ontsnappen.
  • U exporteert de dieren of planten naar landen buiten de Europese Unie. U zorgt ervoor dat ze onderweg niet ontsnappen.
  • U stelt de planten of dieren ter beschikking voor andere doeleinden, zolang dat op geen enkele manier gevaar oplevert voor de natuur. Planten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor de productie van biogas.

Zijn bovenstaande opties niet mogelijk? Dan kunt u dieren ook op humane wijze (laten) doden. Planten kunt u (laten) vernietigen.

Voor meer informatie zie:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/beschermde-planten-dieren-en-natuur/invasieve-exoten
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/unielijst-invasieve-exoten

« Terug

Sluiten