Chalara fraxinea / essentaksterfte

vrijdag 02 november 2012 10:00

In het VK zijn op recent aangeplant materiaal enkele vondsten van Chalara fraxinea gedaan. Naar aanleiding daarvan heeft het VK een risicoanalyse uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten van die analyse heeft het VK besloten om noodmaatregelen in te stellen.

Dit is afgelopen week door het VK aangekondigd in het Permanent Fytosanitair Comité in Brussel. Ook Ierland heeft laten weten noodmaatregelen in te stellen.

De noodmaatregelen van het VK zullen waarschijnlijk begin november van kracht worden en houden in dat er alleen essen naar het VK geëxporteerd mogen worden die afkomstig zijn uit een "vrij gebied". Omdat er op het Europese vasteland geen "vrije gebieden" zijn afgebakend, betekent dit feitelijk een importverbod in het VK.

De noodmaatregelen houden ook in dat essen intern in het VK niet mogen worden verhandeld tenzij deze afkomstig zijn uit een "vrij gebied". De komende 2 maanden zal het VK een survey uitvoeren om te onderzoeken of Chalara fraxinea voorkomt en eventueel "vrije gebieden" in te stellen.

Anthos is in overleg met de NVWA om de mogelijkheden te onderzoeken op welke basis export van essen nog mogelijk zou kunnen zijn. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

« Terug

Sluiten