Rusland

vrijdag 05 april 2013 10:00

In januari heeft Rusland gedreigd om met ingang van 1 april een importstop in te stellen voor pootaardappelen afkomstig uit de EU. Aanleiding is dat Rusland meer fytosanitaire zekerheden wil hebben over de productieplaats, waarbij ze in feite toe willen naar een systeem dat producten alleen naar Rusland geëxporteerd mogen worden als ze afkomstig zijn van een "Pest Free Production Site (PFPS)" of een "Pest Free Production Area (PFPA)".

De besprekingen worden door Rusland gevoerd op EU niveau en niet op bilateraal niveau met de individuele lidstaten. Eind februari heeft Rusland laten weten de importstop voor pootaardappelen met 2 maanden uit te stellen naar 1 juni. Daaraan hebben zij wel de voorwaarde verbonden dat de EU informatie verstrekt over PFPS en PFPA. Een volgend technisch overleg tussen Rusland en de EU zal eind april plaatsvinden.

Ook wil Rusland voor enkele producten, waaronder aardappelen, maar ook "Siberian Pine" (afkomstig uit het niet Europese deel van Rusland), markttoegang hebben tot de EU. Tot op heden gelden hiervoor echter invoerverboden. Rusland betwist de rechtvaardiging daarvan en heeft de EU gevraagd om een wetenschappelijke onderbouwing aan te leveren. De EU onderzoekt ook de mogelijkheid tot het verlenen van een derogatie aan Rusland.

Vooralsnog lijkt het erop dat de dreiging van een importstop voor pootaardappelen is afgewend. Het is echter onvoorspelbaar hoe de besprekingen tussen de EU en Rusland verder zullen gaan verlopen. En het is dan ook niet uit te sluiten dat Rusland toch overgaat tot het instellen van een invoerverbod dat mogelijk niet alleen beperkt zal zijn tot pootaardappelen, maar dat ook voor bloembollen en boomkwekerijproducten van toepassing zal zijn.

Wij zullen u op de hoogte houden van verder ontwikkelingen.

« Terug

Sluiten