Plantkeur

maandag 15 april 2013 10:00

Graag informeren wij u dat de inspecteurs van de keuringsdiensten, die fytosanitaire werkzaamheden bij exportzendingen verrichten, met ingang van 1 maart zijn aangesteld als ambtenaar van de NVWA. De juridische basis voor de fytosanitaire exportinspectie en -certificering is daarvoor aangepast.

Waarom deze verandering?

Nederland heeft een goed en betrouwbaar fytosanitair inspectiesysteem, dat voldoet aan de eisen van de International Plant Protection Convention (IPPC) en EU-regelgeving. Nu al worden de fytosanitaire exportinspecties onder verantwoordelijkheid van de Minister door de keuringsdiensten uitgevoerd. Enkele voor de Nederlandse export belangrijke derde landen willen echter duidelijker geborgd zien dat de inspecties en de afgifte van fytosanitaire certificaten door overheidsambtenaren worden gedaan. Door de aanstelling van de keurmeesters/inspecteurs van de keuringsdienst als ambtenaar bij de NVWA komt Nederland hieraan tegemoet. Vanaf 1 maart 2013 worden de fytosanitaire exportcertificering en de daaraan gerelateerde fytosanitaire inspecties van exportzendingen uitsluitend uitgevoerd door NVWA ambtenaren. Deze aanpassing draagt bij aan een onbelemmerde export naar derde landen.

Wat verandert er:

  • De fytosanitaire exportinspectie wordt door een keurmeester van de BKD of Naktuinbouw uitgevoerd, maar als zijnde een ambtenaar van de NVWA.
  • Het fytosanitair exportcertificaat wordt door een ambtenaar van de NVWA gewaarmerkt
  • De inspecteurs krijgen een nieuwe jas met daarop het beeldmerk van de rijksoverheid
  • Op het inspectiebiljet en het fytosanitair certificaat komt binnen afzienbare termijn het rijksbeeldmerk. Over de aanpassing van het fytosanitair certificaat wordt u separaat door de NVWA geïnformeerd. 

Wat niet verandert

  • De inspectieaanvraag blijft u doen bij uw keuringsdienst.
  • De tarieven en de vaststelling daarvan veranderen niet als gevolg van de uitvoering door de NVWA ambtenaren
  • De factuur voor de uitgevoerde werkzaamheden wordt nog steeds door de keuringsdienst verstuurd.

Voor de volledigheid: voor de exportinspecties naar de Russische Federatie geldt nog steeds het verhoogde NVWA-tarief (starttarief sinds 1 april 2012: € 211,75).

« Terug

Sluiten