Export platanen VK

vrijdag 14 maart 2014 14:55

Op dit moment is export van Nederlandse platanen naar het VK niet toegestaan omdat niet verklaard kan worden dat de platanen afkomstig zijn uit een gebied dat vrij bevonden is van Ceratocystis platani. Platanen moeten afkomstig zijn uit een zogenoemde Pest Free Area.

Anthos en de LTO vakgroep Bomen en vaste planten hebben vanuit de Raad voor de Boomkwekerij de afgelopen tijd overleg gevoerd met Naktuinbouw en de NVWA om daar invulling aan te geven. Naast het invullen van de Pest Free Area is het essentieel dat in de richting van DEFRA, qua Tracking & Tracing, de garantie geboden kan worden dat platanen aantoonbaar hun hele leven in NL hebben gestaan en niet afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Zuid Europese landen waar de ziekte voorkomt.

Op basis van al uitgevoerde surveys kan door de NVWA verklaard worden dat Nederland vrij is van Ceratocystis platani. Naktuinbouw heeft bij de NVWA te kennen gegeven dat het voor hen prima mogelijk is om bij teeltbedrijven vast te stellen is of het materiaal dat in aanmerking dient te komen voor  export naar het VK het hele leven in Nederland heeft gestaan. Teeltbedrijven waar dit aantoonbaar goed geregeld is, kunnen op basis van die verificatie door Naktuinbouw op een lijst van geregistreerde en goedgekeurde bedrijven vermeld worden. Naktuinbouw zal hiervoor bij de betreffende bedrijven kosten in rekening brengen. De lijst wordt op de website van Naktuinbouw geplaatst. Exporteurs die platanen naar het VK willen verhandelen, moeten dan aantonen dat ze ingekocht hebben bij goedgekeurde teeltbedrijven. Het VK vereist dat de zending begeleid wordt door officiële, door Naktuinbouw afgegeven, documenten waarin verklaard wordt dat de platanen afkomstig zijn uit een Pest Free Area en daar gedurende hun gehele levenscyclus geteeld zijn.

In verband met de concrete uitwerking van deze aanpak heeft de NVWA aan de Raad voor de Boomkwekerij gevraagd om een inventarisatie uit te voeren hoeveel (en welke) bedrijven  geïnteresseerd zijn. Wij verzoeken u om ons dat per omgaande aan het secretariaat van Anthos te melden (secretariaat@anthos.org).  

Overigens dient deze aanpak door de NVWA nog wel ter goedkeuring aan DEFRA voorgelegd te worden.

« Terug

Sluiten