Condities inkoop partijen diverse bolgewassen voor export naar USA en Canada via PSI programma

vrijdag 19 september 2014 13:52

Hierbij informeren wij u over doorgevoerde wijzigingen en toevoegingen in BKD normeringen van enkele bolgewassen. De aanpassingen zijn doorgevoerd om de BKD normering in lijn te brengen met de eisen zoals vastgelegd in het Workplan van het PSI programma.
Het BKD bestuur moet in oktober nog een besluit nemen over aanpassing van normeringen van enkele voorjaarsbloeiende bolgewassen (allium, chionodoxa, hyacinthoides, muscari. nectaroscordum, niet-Hollandse bolvormende iris, puschkinia en scilla) . Wij zullen u daar nader over informeren.
Als gevolg van deze aanpassingen zal bij Narcis (oogst 2017) op klasse ingekocht moeten worden. Voor begonia dient u op het koopbriefje te vermelden “Geschikt voor USA/Canada”.
Voor Canna gelden ook specifieke eisen voor export via het PSI programma. Daarover bent u op 25 maart jongsleden middels een circulaire geïnformeerd.
Overigens heeft de BKD onderstaande informatie eerder al verstuurd middels BKD vakberichten.

NARCIS
In 2013 is vastgesteld dat er voor narcissen verschillen zijn in de virusnormen tussen de BKD-normen en de normen zoals vastgelegd in het workplan van het PSI programma. Na uitvoerig overleg tussen de NVWA, KAVB, Anthos en de BKD is bepaald dat de BKD-normen worden aangepast aan het workplan VS/Canada.

Verschillen tussen BKD en workplan
1. BKD kent veldkeuringsnormen voor TRV en Zichtbaar Virus. In het workplan staan meerdere virussen naast TRV;
2. De norm van klasse ST voor Zichtbaar Virus is max. 2%. In het workplan variëren de normen tussen 0 en 2% per virus;
3. Het workplan kent geen onderscheid tussen lichte en zware virusbeelden.
Onderzoek onderbouwing visuele keuring 2014
De BKD heeft in het voorjaar van 2014 in overleg met de NVWA een onderzoek gedaan naar de onderbouwing dat de visuele keuring op Zichtbaar Virus met een normstelling van max. 2% voldoet aan het workplan.

Conclusie van het onderzoek is dat de NVWA en BKD inschatten dat een partij waarin visueel maximaal 2% Zichtbaar virus (lichte en zware beelden) is vastgesteld, voldoet aan de eisen van de pestlist voor de afzonderlijke virussen. Op basis hiervan is besloten om voor export van narcis naar VS en Canada in 2015 en 2016 een overgangsregeling te hanteren.

Partijen oogst 2015 en 2016
In de overgangsregeling wordt onderscheid gemaakt tussen de normen voor export van narcissen bestemd als leverbaar of plantgoed.
Leverbaar : Partijen van oogst 2015 en 2016 zijn geschikt om als leverbaar naar VS en Canada te exporteren als er in de veldkeuring max. 2% Zichtbaar Virus is vastgesteld. Dit is de norm van klasse ST. Er is géén onderscheid tussen lichte en zware beelden.
Plantgoed : Partijen oogst 2015 en 2016 zijn alleen geschikt om als plantgoed naar VS en Canada te exporteren als er in de velkeuring max. 1% Zichtbaar Virus is vastgesteld. Dit is de norm van klasse I. Er is geen onderscheid tussen lichte en zware beelden.

Vanaf 2017
De norm voor klasse I is max. 1% Zichtbaar Virus. Vanaf 2017 kunnen alleen klasse I geklasseerde partijen naar de VS en Canada worden geëxporteerd. Er is geen onderscheid meer tussen leverbaar en plantgoed.

LELIE, GLADIOOL en BEGONIA
De NVWA heeft de BKD tevens aangegeven de normen, voor enkele afwijkingen bij de gewassen lelie, gladiool en knolbegonia, aan te passen aan de eisen van VS en Canada. Dit conform eerder gemaakte afspraken zoals vastgelegd in het Workplan.

Klasse ST en export naar VS/Canada
Met de aanpassingen blijft het mogelijk om ST geklasseerde partijen van deze gewassen naar de VS en Canada te exporteren.

Uitvoeringsrichtlijnen aangepast
Het Algemeen Bestuur van de BKD heeft de aanpassingen van de uitvoeringsrichtlijnen goedgekeurd en deze gelden per 1 juli 2014.

Toepassen in veldkeuring
De keurmeesters passen de aangepaste normen per direct toe in de veldkeuring.

Lelie en gladiool
De wijzigingen in de uitvoeringsrichtlijnen lelie en gladiool staan vermeld in onderstaande tabel.

Knolbegonia
Voor knolbegonia geldt dat alleen partijen waarin te velde maximaal 2% Xanthomonas is aangetroffen in aanmerking komen voor export naar VS en Canada. Bij een hoger percentage staat op het BKD certificaat vermeld dat de partij niet geschikt is voor USA en Canada. Om die reden dient u op het koopbriefje de clausule “Geschikt voor USA/Canada” op te nemen.
Wij verzoeken u met bovenstaande rekening mee te houden bij uw inkoop en adviseren u, mede in verband met de gewijzigde AM regelgeving, om standaard op het koopbriefje de clausule “Geschikt voor USA/Canada” op te nemen.

« Terug

Sluiten