Greenpeace

maandag 22 september 2014 14:14

Op 3 september jl. hebben Anthos, de KAVB en de Vereniging van Tuincentra Nederland (VTN) een gesprek gehad met vertegenwoordigers van Greenpeace. Het was voor de tweede maal dat zij elkaar troffen nadat Greenpeace eerder dit jaar de resultaten van een residuen onderzoek op bloembollen en boomkwekerijproducten had gepresenteerd. Het overleg was vooral bedoeld om van elkaar te vernemen welke stappen er in de afgelopen tijd zijn gezet in het vinden van een oplossing van de door Greenpeace gesignaleerde problemen. Ook is vooruit geblikt op de toekomst. Wat dat betreft is duidelijk geworden dat Greenpeace dit najaar zijn acties over de residuen zal voortzetten. Over het type acties wilde men zich niet uitlaten, maar wel werd duidelijk dat die in 10 Europese landen uitgevoerd gaan worden.
Anthos, de KAVB, de LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten en de VTN hebben de volgende stappen genomen:

  1. Er is een opdracht gegeven aan PPO om een onderzoek uit te voeren naar de aangetroffen residuen om er achter te komen op welk punt in de keten die op het product komen. Ook wordt bekeken welke residuen verklaarbaar zijn op basis van een gangbare teelt;
  2. Er hebben gesprekken plaatsgevonden met MPS over een aanpassing van hun huidige certificeringssysteem waardoor dat beter zal aansluiten bij de residuen-problematiek. Er zal ook nog gesproken worden met Milieukeur om te bezien of zij een passend certificeringssysteem kunnen bieden, terwijl tevens de mogelijkheid bekeken wordt of er normen voor residuen kunnen worden vastgesteld. 

Zodra er meer duidelijkheid komt over de praktische (on) mogelijkheden van een certificeringssysteem zal een overleg met het bedrijfsleven worden georganiseerd. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid in de tweede helft van oktober gaan plaatsvinden.

Tot slot willen wij u ervoor waarschuwen om richting de retail geen toezeggingen te doen die u in de praktijk niet kunt waarmaken. Mocht u vragen van de retail krijgen, dan adviseren wij u om gebruik te maken van de informatie zoals weergegeven in de eerder door ons verstrekte verklaring. In voorkomende gevallen kunt u natuurlijk ook een beroep doen op het secretariaat van Anthos.

« Terug

Sluiten