Stand van zaken ingediend voorstel bij USDA en CFIA t.a.v. boktorwaardplanten

donderdag 04 december 2014 15:30

In oktober 2013 hebben wij u geïnformeerd dat de NVWA op verzoek van Anthos een voorstel heeft ingediend bij de Amerikaanse Plantenziektenkundige Dienst (USDA) om de export van in Nederland geteelde waardplanten van de boktor (A. chinensis en A. glabripennis) dikker dan 10 mm weer mogelijk te maken. Het voorstel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de NVWA, Naktuinbouw, Anthos en enkele handelsbedrijven.

Wij kunnen u melden dat USDA in gezamenlijkheid met de Canadese Plantenziektenkundige Dienst (CFIA) bezig is om vast te stellen welke fytosanitaire garanties zij willen hebben als ze import weer toe staan. Daarbij hebben zij aangegeven te willen komen tot een protocol dat breed van toepassing is, ongeacht de herkomst van de waardplant.
De NVWA heeft in de loop van 2014 diverse malen bij USDA en CFIA gepolst naar de voortgang. In eerste instantie had USDA aangegeven medio 2014 klaar te zijn, maar dit werd opgeschoven naar september. Omdat USDA toen ook weer te kennen gaf meer tijd nodig te hebben heeft Anthos haar lobbyist in Washington ingezet. Deze heeft binnen USDA op hoog niveau het belang benadrukt om op korte termijn helderheid te krijgen op welke basis export van boktorwaardplanten weer mogelijk zou kunnen zijn.
Begin november heeft USDA in een bilateraal overleg tussen de EU en USA aangegeven dat ze in het eerste kwartaal van 2015 klaar zijn met het protocol. In reactie daarop heeft de lobbyist van Anthos nogmaals een gesprek gevoerd met USDA. Het blijkt helaas niet mogelijk om het proces te bespoedigen. Er is door USDA wel toegezegd dat ze in januari 2015 de eisen bekend zullen maken.

Het lijkt erop dat USDA en CFIA uit willen gaan van meerdere lijsten; een lijst van Anoplophora chinensis waardplanten, een lijst van Anoplophora glabripennis waardplanten en voor beide boktorren ook een lijst van zogenoemde “preferred hosts”. Dit zijn de waardplanten waar de boktorren vaker in zijn aangetroffen en voor die waardplanten zullen striktere eisen gelden dan voor waardplanten die op papier wel waardplant zijn, maar waarin door USDA en CFIA nog nooit een boktor is aangetroffen.

Alhoewel de voortgang van het dossier dus zeer traag verloopt, leek het ons wel van belang u hierover te informeren. Wij zullen u direct inlichten als USDA en CFIA in januari concreet kenbaar maakt welke eisen zij stellen aan de import van boktorwaardplanten.

« Terug

Archief > 2014 > december

Sluiten