Fytosanitaire actualiteiten

donderdag 03 september 2015 12:13

China: Plantgoedtoets kan exporttoets vervangen voor gewassen tulp en narcis

Anthos heeft recentelijk overleg gevoerd met de BKD en de NVWA  over de exporttoets op ArMV die bij export naar China moet worden toegepast voor tulp en narcis. Daarover is afgesproken dat deze toets met ingang van oogst 2016 kan worden vervangen door een plantgoedtoets, mits gebruik wordt gemaakt van het ketenregister. Bedrijven die daar niet op zijn aangesloten moeten de betreffende partij blijven toetsen bij export. Daarbij moet er rekening mee worden gehouden dat de uitslag alleen geldt voor de betreffende leverantie en niet voor het gehele lotnummer, zowel bij een positieve, als een negatieve uitslag. Binnenkort zal de exportinstructie van de NVWA conform deze afspraak worden aangepast.

 

Zuid Korea: Exportinstructie voor Tulp, Lelie en Gladiool wordt aangepast

Op grond van besprekingen tussen Anthos, de NVWA en de BKD zal voor tulp, gladiool en lelie de exportinstructie voor Zuid Korea worden aangepast. Voor lelie en gladiool (oogst 2014 en oogst 2015) geldt dat partijen, waarin tijdens een plantgoed- of exporttoets ArMV en/of SLRSV is aangetoond, niet in aanmerking komen voor exportcertificering. Voor niet-getoetste partijen geldt echter geen verplichte exporttoets.

Bloembollen van tulp (oogst 2016) moeten verplicht worden bemonsterd en vrij zijn bevonden van ArMV. Ook hier geldt dat bedrijven die zijn aangesloten op het ketenregister gebruik kunnen maken van de resultaten van een plantgoedtoets. Bedrijven die van het register geen gebruikmaken mogen een partij alleen versturen indien die op basis van een exporttoets vrij bevonden is van ArMV. Deze veranderingen zijn een gevolg van het nieuwe protocol dat recentelijk tussen Zuid Korea en Nederland is afgesloten en ook deze wijzigingen worden binnenkort in de exportinstructie opgenomen.

Brazilië: eerste afkeuringen op bollenmijt

Er zijn problemen met bollenmijt in lelie en inmiddels heeft de Braziliaanse PD de eerste partijen hierop afgekeurd. Bollenmijt is voor Brazilië een q-organisme en wij zouden u willen vragen om eventuele problemen bij import als gevolg van de mijt aan het secretariaat van Anthos te melden.

 

In verband met de vakantie van de secretaris fytosanitaire zaken, de heer Kloosterboer, kunt u in geval van vragen contact opnemen met de voorzitter van Anthos, de heer Westerhof

« Terug

Sluiten