Klassieke domproc procedure

08-01-2009

Veel handelsbedrijven, met name in de bloembollensector, maken bij export gebruik van een vereenvoudigde douane procedure voor exportaangifte, de zogenoemde klassieke domiciliëringsprocedure, kortweg domproc. Bedrijven mogen hierbij zelf een stempel zetten op de exportfactuur en hoeven geen (papieren of digitale) uitvoeraangifte te doen. Met ingang van 1 juli 2009 zal de klassieke domproc komen te vervallen. Vanaf deze datum bent u verplicht om een digitale uitvoeraangifte te doen.

Digitale aangifte is op drie manieren mogelijk;

  1. Door zelf een software pakket aan te schaffen;
  2. Via internetapplicaties
  3. Via expediteurs die beschikken over de benodigde software

Indien u gebruik wilt maken van optie 1 of 2 dient u bij de douane een vergunning voor elektronische domproc/uitvoeraangiftes aan te vragen. Wij adviseren u om dit tijdig te doen omdat de beoordeling door de douane ook de nodige tijd vergt. U dient er bovendien rekening mee te houden dat in de toekomst zendingen, op basis van de digitale vooraangifte, door de douane aangemerkt kunnen worden voor een controle, wat mogelijk van invloed is op uw logistieke processen.

Op de website van de Douane vindt u op de volgende link een brochure met meer info: http://www.douane.nl/zakelijk/ecustoms/ecustoms-17.html

« Terug naar overzicht

Sluiten