Gevolgen Rusland boycot

vrijdag 22 augustus 2014 16:00

Op donderdag 21 augustus jl. vond  bij VNO-NCW een voorlichtingsbijeenkomst plaats over de EU sancties tegen Rusland en het Russische importverbod. Specialisten van de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Buitenlandse Zaken gaven daar een toelichting op de actuele stand van zaken en beantwoordden vragen van de vele aanwezigen. Zoals bekend, raakt de boycot de export van bloembollen en boomkwekerijproducten niet en vanuit onze achterban vernemen wij ook geen signalen die erop duiden dat het bedrijfsleven met grote problemen wordt geconfronteerd.

 Toch willen wij u attenderen op enkele zaken die gisteren aan de orde kwamen:

  • Oligarchen. Het is voor Nederlandse leveranciers van producten, die niet onder de boycot vallen, belangrijk om te weten welke oligarchen in Rusland actief zijn, welke dochters zij hebben en waarover zij controle hebben. Ook is de vraag waar de inspanningsverplichting van een bedrijf uit moet bestaan om zich te vergewissen dat men niet direct of indirect handel drijft met een oligarch. Hoewel die informatie moeilijk zal zijn te achterhalen, is Anthos in overleg met Greenport Holland, VNO-NCW en enkele andere brancheorganisaties om vast te stellen of ten aanzien van de oligarchen en hun relaties met het Russische bedrijfsleven meer duidelijkheid kan worden geboden. Voor alle duidelijkheid, het toch leveren aan en oligarch wordt beschouwd als het plegen van een economisch delict;
  • Betalingsverkeer. In tegenstelling tot de kapitaalmarkt gelden er geen restricties ten aanzien van het betalingsverkeer tussen Rusland en de Europese Unie. Oplettendheid is echter wel geboden. Zo moet u  bijvoorbeeld waakzaam zijn voor het feit dat betalingen die door de Europese banken van oligarchen zijn ontvangen door die banken niet alsnog worden bevroren. In Frankrijk zou dat al zijn voorgekomen. Enkele perspublicaties zouden er tevens op duiden dat vertragingen in betalingen worden geconstateerd. De vertegenwoordiger van het ministerie van Financiën meldde tijdens de bijeenkomst dat er juridisch geen beperkingen gelden ten aanzien van het betalingsverkeer, maar hij sloot op voorhand niet uit dat de gevolgen van de boycot op termijn daar ook van invloed op kunnen zijn. Voor de korte termijn verwacht het ministerie echter geen problemen. Desalniettemin is het in voorkomende gevallen wellicht aan te raden om meer betalingszekerheid van uw afnemer te vragen en daarover aanvullende afspraken te maken. Als u daartoe over wilt  gaan kunt u gebruikmaken van de Engelstalige modelbrief die wij op verzoek van enkele Anthos-leden voor dit doel beschikbaar stellen;
  • Meer informatie. Indien u meer informatie wenst te ontvangen, dan wel informatie over de gevolgen van de Russische boycot met ons wilt delen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van Anthos. Ook de overheid heeft een contactadres beschikbaar gesteld:

Nieuw Zeeland neemt fytosanitaire maatregelen tegen PSTVd in Dahlia, stekmateriaal en verschillende planten

Vorige week hebben wij u bericht dat op grond van haar bevindingen de overheid in Nieuw Zeeland  aanvullende fytosanitaire eisen heeft gesteld inzake de import van Dahlia, stekmateriaal en verschillende plantensoorten. Als gevolg daarvan moet met ingang van 1 september a.s. op het gezondheidscertificaat worden verklaard dat het product afkomstig moet zijn van een “Pest free area”. De volledige regeling voor de verschillende productcategorieën heeft u van ons reeds ontvangen.

Anthos heeft naar aanleiding hiervan contact opgenomen met de NVWA en men heeft ons laten weten dat die maatregel geen consequenties heeft voor de export van dahliaknollen en dat daar geen aanvullende toetsen voor hoeven worden uitgevoerd. Voor stek- en plantmateriaal lijkt een aanvullende toets wel vereist en aanvullende informatie daarover zal binnenkort worden verstrekt.

« Terug

Sluiten