DEFRA verscherpt met ingang van 4 maart de fytosanitaire eisen voor waardplanten van Xylella fastidiosa

18-02-2021

Eerder vandaag heeft Anthos onderstaande circulaire, aangaande aanscherping van de fytosanitaire eisen van het VK voor waardplanten van Xylella fastidiosa, verstuurd naar de boomkwekerij leden van Anthos. Op de waardplantenlijst staan geen bloembollen, maar wel enkele producten die door bloembollenhandelsbedrijven verhandeld worden, zoals bijvoorbeeld hemerocallis, lavendula, vinca, en rozemarijn.

Om te bepalen of deze eisen voor u van toepassing zijn, adviseren wij u om de waardplantenlijst (bijlage) na te lopen om te bepalen of daar producten op staan die u verhandelt.

DEFRA verscherpt met ingang van 4 maart de fytosanitaire eisen voor waardplanten van Xylella fastidiosa

Hierbij informeren wij u dat DEFRA heeft aangekondigd dat de eisen voor import van waardplanten van Xylella fastidiosa in het VK worden aangescherpt. De nieuwe eisen worden met ingang van 4 maart aanstaande van kracht (zie bijlagen).

De eisen zijn van toepassing voor de Xylella waardplanten zoals vermeld in de bijlage. Belangrijke aanscherping is dat waardplanten minimaal 3 jaar (of in ieder geval gedurende hun gehele levenscyclus) geteeld moeten zijn op een productielocatie in een land of een gebied dat vrij is van Xylella fastidiosa.

De aangescherpte fytosanitaire eisen van het VK hebben de volgende consequenties voor de exportinspectie:

Voor waardplanten geteeld in Nederland

  • Van partijen die naar het VK geëxporteerd worden, moet aangetoond worden dat deze inderdaad de Nederlandse herkomst hebben en de afgelopen drie jaar (of in ieder geval gedurende hun gehele levenscyclus) in Nederland geteeld zijn. De NVWA en Naktuinbouw zijn in afstemming met Anthos nog aan het onderzoeken hoe dat aangetoond moet worden bij de exportinspectie.

Voor waardplanten uit andere EU lidstaten

  • Voor elke partij die afkomstig is uit een andere EU-lidstaat moet met een EU Pre-Export Certificaat (PEC) aangetoond worden dat voldaan wordt aan de vereisten van het VK.

Voor waardplanten die in de EU geïmporteerd zijn

  • Aanvullende verklaring bij het fytosanitaire certificaat noodzakelijk waarmee verklaard wordt dat aan de eisen van het VK voldaan wordt.

Anthos heeft de NVWA verzocht om in contract te treden met DEFRA. Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen

« Terug naar overzicht

Archief > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten