Uitnodiging Handelsbedrijven Droogverkoop met export naar het Verenigd Koninkrijk om te spreken over Digitale Certificering

25-02-2022

Naar aanleiding van berichten dat voor de export van bloembollen naar het Verenigd Koninkrijk digitale certificering dit jaar verplicht wordt gesteld, heeft Royal Anthos de NVWA om opheldering verzocht. Gebleken is dat de NVWA in een vergevorderd stadium is met de Engelse overheid om voor de export van land- en tuinbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk gebruik te maken van digitale certificering. Royal Anthos onderschrijft het belang hiervan, niet alleen in relatie met het VK, maar feitelijk voor de export naar alle niet-EU landen. Daaraan wordt door ons wel de eis gekoppeld dat digitaal certificeren praktisch haalbaar moet zijn voor onze achterban. Dit laatste is nu al het geval voor die bedrijven die werken met KR-Full. Zij juichen iedere vorm van digitale certificering toe, ook in relatie tot de export naar het VK. Doordat op initiatief van Royal Anthos eerder de Basisnormen voor het VK zijn ingetrokken, heeft het als bijkomend voordeel dat fysieke exportinspecties voor de controle van de documenten bij KR-Full niet meer nodig zal zijn.

Voor de bedrijven die bloembollen leveren aan de retail leidt digitale certificering tot onoverkomelijke bezwaren, omdat aansluiting op KR-Full voor deze bedrijven op een aantal praktische bezwaren stuit. Die hebben enerzijds met onvolkomenheden in de digitalisering van de keten te maken en anderzijds met een aantal eisen die in het ketenregister worden gesteld. Anthos heeft samen met de BKD en CNB inmiddels initiatieven genomen om de digitalisering van de keten beter op orde te krijgen. Daarnaast worden de knelpunten in het ketenregister voor de droogverkoophandel door ons in kaart gebracht.

Met de NVWA is afgesproken dat voor de specifieke groep droogverkoopbedrijven met export naar het Verenigd Koninkrijk een plan van aanpak wordt opgesteld op basis waarvan de digitale certificering op termijn gerealiseerd gaat worden. Om dat doel te verwezenlijken nodigen wij hierbij alleen de droogverkoopbedrijven met export naar het VK uit voor een bijeenkomst die zal plaatsvinden op 17 maart a.s., aanvang: 10.00 uur. Met hen willen we de knelpunten helder in beeld krijgen en een actieplan opstellen dat op termijn moet leiden tot hun deelname aan het ketenregister, waarmee digitale certificering ook mogelijk wordt gemakt. De bedrijven die zich hebben aangemeld, krijgen separaat nog een uitnodiging, incl. agenda en informatie over de locatie waar de bijeenkomst zal plaatvinden.

Wij verzoeken de belangstellende bedrijven zich aan te melden bij het secretariaat van Anthos via secretariaat@anthos.org

« Terug naar overzicht

Archief > 2022

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten