Know Your Customer (KYC) Royal Anthos start samenwerking met AgroCheck op gebied van Klantgericht Onderzoek

03-03-2022

Banken en accountants worden in relatie tot witwassen en financiering terrorisme door wetgeving steeds meer gedwongen eisen te stellen t.a.v. het KYC-principe. Exporteurs krijgen daardoor te maken  met vragen over de achtergronden van hun klantrelaties en (derden)transacties. Leden van Anthos hebben dat in het bijzonder ervaren bij de export naar Rusland. Om hen daarin de helpende hand te bieden, heeft Anthos een Protocol en een Handleiding Cliëntenonderzoek laten ontwikkelen en beschikbaar gesteld aan de leden.

Zelf een onderzoek doen naar de klantrelatie is overigens tijdrovend en vraagt bovendien om specialistische kennis. Om die reden is Anthos een samenwerking aangegaan met AgroCheck, dat in de sierteelt- en AGF-sector gespecialiseerd is in het onderzoek naar klantrelaties. Bij hun onderzoeken wordt alle relevante KYC informatie verzameld, gecontroleerd en bewaard. UBO’s worden (indien mogelijk) achterhaald en FATF-, sanctielijsten en PEP-lijsten worden gecontroleerd. Dit resulteert in het KYC rapport dat een optelsom is van de verzamelde informatie waaruit een risicoprofiel van de betreffende klantrelatie wordt opgemaakt.

Het is niet gezegd dat het KYC proces hiermee compleet is want banken kunnen aanvullende eisen stellen. In dit verband moet u er ook rekening mee houden dat op regelmatige basis een her-Check moet plaatsvinden om na te gaan of de KYC informatie nog steeds geldig en juist is. Een her-Check kan een keer of twee keer per jaar worden uitgevoerd.

Kostenstructuur voor leden van Anthos

Debcheck

Werkwijze

  • Als lid van Anthos stuurt u de aanvraag per mail naar info@agro-check.nl.
  • In de aanvraag dient u zoveel mogelijk informatie van de klantrelatie mee te sturen. Hoe meer informatie AgroCheck heeft, hoe meer zij kunnen vinden over de klantrelatie.
    • Een ingevulde en getekende PEP-verklaring zal het KYC rapport positief beïnvloeden*.
    • Dit geldt ook voor een kopie identiteitsbewijs van de UBO van de klantrelatie*.
  • AgroCheck zal het rapport in principe binnen 48 uur (op werkdagen) toesturen, maar er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor het onderzoek meer tijd vraagt.
  • Na afloop van de maand waarin het rapport is opgeleverd ontvangt u een factuur van Anthos.

* Het ontbreken van deze documenten zal het risicoprofiel van de klantrelatie negatief beïnvloeden.

Op www.agro-check.nl/kyc is meer informatie beschikbaar. Bij vragen kan contact worden opgenomen met Mark Weitjens: info@agro-check.nl of telefonisch via 0297-785753. 

Bijlage
Voorbeeld van de rapportage die wordt opgeleverd

« Terug naar overzicht

Archief > 2022

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten