Update verantwoording coronaregelingen

donderdag 10 september 2020 08:40

Tegemoetkoming tot 125.000 euro vast te stellen
Ondernemers die tegemoetkoming aanvroegen uit de extra steunmaatregel tot een bedrag van 125.000 euro, kunnen deze nu vaststellen. Vandaag publiceerde RVO de vereiste procedure en benodigde documenten op de website voor de categorie 25.000 euro tot 125.000 euro. Voor bedragen tot 25.000 euro was de vaststelling al eerder af te ronden. Voor bedragen hoger dan 125.000 euro is een extra bewijsstuk nodig, waarover nog geen besluit is gevallen. Vaststelling kan tot uiterlijk 31 oktober a.s. In Update #43 adviseerde de crisisorganisatie al om die vaststelling tijdig op te pakken, om er zeker van te zijn dat het in dit boekjaar is af te ronden.

NOW-verrekening
Gisteren berichtte SZW-minister Koolmees schriftelijk aan de Tweede Kamer over de procedure voor definitief vaststellen van de NOW-uitkering. Streven is dat dit verzoek vanaf 7 oktober voor NOW 1 in te dienen is. Bij dit proces, is een voorname rol weggelegd voor accountants. SZW publiceerde het vereiste protocol voor accountants. Hierin staat uitgelegd (op pag. 9) wat tot omzet wordt gerekend:

  • Van belang is dat de term netto-omzet breed is gedefinieerd in artikel 1 lid 2. In de toelichting op de regeling is opgenomen dat hieronder ook baten, giften, overige ontvangsten en subsidies vallen. Dit betekent dat andere compensaties door andere regelingen, zoals de Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS), regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19 en ondersteuning voor zorgaanbieders dienen te worden meegerekend.

De tegemoetkoming uit de extra steunmaatregel wordt dus verrekend via de definitieve vaststelling van de NOW-uitkering. In een eerder ledenbericht attendeerde wij u erop dat ondernemers die NOW-uitkering aanvroegen, hun aanvraag voor tegemoetkoming uit de extra steunmaatregel zullen moeten wijzigen, vóórdat ze deze (laten) vaststellen; zie ook het bericht van de crisisorganisatie  ‘Actie vereist na NOW-aanpassing’

« Terug

Sluiten