Colombia

11-04-2014

Hierbij berichten wij u dat de NVWA naar aanleiding van het overleg dat op woensdagmiddag met Anthos, KAVB en BKD heeft plaatsgevonden, een risicoanalyse heeft uitgevoerd aan de hand van de  bladtoetsuitslagen 2013 voor LMoV en LSV. Op basis daarvan heeft de NVWA ons vanmiddag laten weten dat lelies alleen voor export naar Colombia in aanmerking komen als op basis van die toets aangetoond kan worden dat een partij vrij is van beide virussen. Voor partijen die daaraan niet voldoen, zal geen fytosanitair certificaat worden afgegeven, zo is ons gemeld. Bij het nemen van dit besluit heeft de NVWA nadrukkelijk mee laten wegen dat de autoriteiten in Columbia met directe ingang strikte controles zullen gaan uitvoeren op zendingen lelies die Columbia binnenkomen.

Naar aanleiding van dit besluit heeft Anthos vanmiddag opnieuw contact opgenomen met de NVWA en bezwaar aangetekend tegen het door haar genomen besluit. Daarnaast hebben wij de NVWA verzocht om voor lelies “oogst 2013” alsnog medewerking te verlenen aan een tussenoplossing waardoor de export van een groot aantal partijen toch mogelijk blijft. Binnen het kader daarvan gaat de NVWA alsnog bezien of toch een fytosanitair certificaat kan worden afgegeven voor die partijen waarvan de uitslag van de bladtoets voor de afzonderlijke virussen LMoV en LSV lager is dan 1%.

De NVWA heeft laten weten dat men ons maandag a.s. zal informeren over het uiteindelijk genomen besluit. Zodra wij daarvan in kennis zijn gesteld, wordt u daar direct over geïnformeerd.

 

« Terug naar overzicht

Archief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten