Harmonisatie EU Fytorichtlijn met AM bestrijdingsrichtlijn

01-07-2014

Hierbij melden wij u dat in Brussel is besloten om de EU Fytorichtlijn te harmoniseren met de AM bestrijdingsrichtlijn die sinds 2010 van kracht is. Als gevolg daarvan mogen bloembollen die geteeld zijn op percelen zonder een AM-vrij onderzoeksverklaring - en zelfs wanneer ze op besmette percelen zijn geteeld - ook in de handel gebracht worden.
Tot op heden voorkwam een clausule in de Fytorichtlijn dat partijen bloembollen afkomstig van percelen zonder een AM-vrij onderzoeksverklaring verhandeld mochten worden.

Het besluit is vorige week gepubliceerd in het EU publicatieblad en de aangepaste regelgeving zal op 1 oktober 2014 van kracht worden in de lidstaten. Vanaf die datum mogen partijen zonder een AM-vrij onderzoeksverklaring in de handel worden gebracht.

Voor de bolgewassen Lelie, Dahlia, Gladiool, Hyacint, Iris, Narcis en Tulp die geteeld zijn op een perceel zonder AM-vrij onderzoeksverklaring geldt dat bollen vrij van grond in de handel moeten worden gebracht.
Overigens kunnen partijen zonder een AM-vrij onderzoeksverklaring alleen binnen de EU verhandeld worden.
Omdat de meeste ontvangende landen buiten de EU eisen dat partijen geteeld moeten zijn op een AM vrij perceel adviseren wij u om hier rekening mee te houden bij uw inkoop en op het koopbriefje de volgende clausule op te nemen:
“Partij is geteeld op een perceel dat voorafgaande aan de teelt, door een van overheidswege erkende instantie, vrij verklaard is van aardappelmoeheid”.

Indien u bloembollen inkoopt die geteeld zijn in een andere EU lidstaat en die u wilt gebruiken voor export buiten de EU dan dient u ervoor te zorgen dat u bij exportcertificering een EU communicatiedocument kunt aanbieden waarop door de Plantenziektenkundige Dienst van het land van herkomst verklaard wordt dat de partij afkomstig is van een perceel dat vrij is bevonden van AM.

Als gevolg van de wijziging in de regelgeving worden Lelie en Dahlia plantenpaspoortplichtig.

Voor import van bloembollen in de EU is de aangepaste eis dat partijen afkomstig moeten zijn van een veld dat vrij is van AM. Voorheen moest de productieplaats vrij zijn van AM.

Er zal nog nader overleg plaatsvinden tussen BKD, NVWA en Anthos hoe bij exportcertificering de controle uitgevoerd gaat worden om vast te stellen dat de aangeboden partijen daadwerkelijk afkomstig zijn van percelen die vrij bevonden zijn van AM en aan welke eisen handelsbedrijven moeten voldoen indien ze ook partijen verhandelen die afkomstig zijn van percelen zonder een AM-vrij onderzoeksverklaring.

De NVWA, BKD, KAVB en Anthos zullen op korte termijn een gezamenlijke publicatie laten uitgaan om in meer detail de praktische consequenties van de gewijzigde regelgeving toe te lichten.

Het leek ons echter goed om u per omgaande te informeren over het EU besluit en op hoofdlijnen de gevolgen daarvan te benoemen.

« Terug naar overzicht

Archief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten