Colombia

15-04-2014

Hedenmorgen heb ik uitvoerig gesproken met de Adjunct Directeur NVWA, de heer W. van Eck over de situatie betreffende Columbia. Daarnaast heb ik hierover ook overleg gevoerd met het ministerie van EZ. De uitkomst van de gesprekken is helaas niet positief. De NVWA en het ministerie hebben hun eerder ingenomen standpunt niet willen wijzigen en als gevolg daarvan wordt alleen een fytosanitair certificaat afgegeven voor die partijen die op grond van de bladtoets vrij bevonden zijn van LSV en LMoV.

Wij realiseren ons dat dit besluit van de NVWA/het ministerie van EZ ernstige gevolgen heeft voor het bedrijfsleven en wij zijn dan ook verbolgen dat men geen gehoor heeft willen geven aan alle door ons ingebrachte argumenten en tussenoplossingen die wij hebben geboden. Men beroept zich echter op het feit dat de Columbiaanse PD dit weekend nog een schriftelijke waarschuwing heeft uit laten gaan naar de NVWA die erop neerkomt dat men dit virus-probleem in de lelie zeer hoog opneemt en dat men toeziet op een zeer strikte naleving van hetgeen op het fytosanitair document wordt verklaard, alsook op de mogelijke aanwezigheid van de betreffende virussen in het gewas.

Zoals gezegd, de consequenties voor u als ondernemer zijn verstrekkend en zo het zich laat aanzien zijn de NVWA en het ministerie niet te vermurwen om voor dit exportseizoen medewerking te verlenen aan het vinden van een praktische oplossing voor deze problematiek. Tegen de achtergrond daarvan vragen wij ons af of het niet zinvol zou zijn om via uw contacten in Columbia (agenten/afnemers/….) krachten te mobiliseren richting de Columbiaanse PD om vast te kunnen stellen of voor dit seizoen alsnog afspraken zijn te maken. Indien u van mening bent dat wij daarin een rol zouden moeten hebben, zijn wij vanzelfsprekend bereid die te spelen, in welk geval wij gaarne van u horen.

Het spijt mij u aldus te moeten berichten.

« Terug naar overzicht

Archief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten