Bezoek Taiwanese inspecteurs / Lotnummerlijst

16-06-2014

Afgelopen week heeft een tweetal inspecteurs uit Taiwan een bezoek aan Nederland gebracht om kennis te nemen van het Nederlandse keuringssysteem. Het bezoek vond plaats in verband met het protocol dat begin dit jaar is afgesloten ten aanzien PlAMV in lelie. Daarin is overeengekomen dat voor lelies van Nederlandse herkomst een tolerantie van 0,5% (visueel te velde) toegestaan is. Op basis daarvan zijn partijen met de Japanklasse geschikt voor export naar Taiwan.
Voor lelies van andere herkomsten geldt een nul-tolerantie voor PlAMV (visueel of op basis van toetsing), tenzij het betreffende land daarover andere afspraken heeft gemaakt met Taiwan.

Wij willen u erop wijzen dat op verzoek van Taiwan door de NVWA aan Taiwan de Lotnummerlijst Japan is overlegd. Taiwan gebruikt deze lijst om bij import te verifiëren of partijen de Japanklasse hebben. Taiwan laat alleen partijen toe die op deze lijst vermeld staan. Omdat aan Taiwan echter niet de laatste lotnummerlijst is overlegd, ontbreekt CORCOVADO met lotnummer 336746 op de lijst. Alhoewel dit lotnummer dus wel de Japanklasse heeft, kan het niet naar Taiwan worden geëxporteerd (graag contact opnemen met het secretariaat als u dit lotnummer toch naar Taiwan wilt exporteren).
Als zodanig staan “nieuwe soorten” ook niet op deze lijst omdat die nog niet voor goedkeuring zijn aangemeld in Japan.
Op verzoek van Anthos zijn bovengenoemde twee knelpunten door de NVWA aan de Taiwanese inspecteurs kenbaar gemaakt. De NVWA zal deze punten in de eerstvolgende landbouwwerkgroep met Taiwan bespreken met de insteek dat volgend jaar uitgegaan wordt van de complete lotnummerlijst (of een lijst waar nog lotnummers aan kunnen worden toegevoegd) en dat “nieuwe soorten” die voldoen aan de normen van de Japanklasse ook geëxporteerd mogen worden.

De Franse Plantenziektenkundige Dienst heeft eerder dit jaar aan de NVWA 2 brieven gestuurd met lijsten van Franse lotnummers van 2 producenten die op basis van de veldkeuring vrij bevonden zijn van PlAMV. Deze partijen zijn geschikt voor export naar Taiwan en de BKD zal fytosanitaire certificaten voor deze partijen afstempelen.
U kunt deze brieven opvragen bij uw toeleverancier. Bij de exportinspectie dient u de brieven te kunnen overleggen, evenals het EU communicatiedocument en het spoelbewijs.

« Terug naar overzicht

Archief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten