Basisnormen Bloembollen niet van toepassing bij export VK na Brexit

donderdag 30 juli 2020 15:46

Hierbij informeren wij u dat de NVWA heeft ingestemd met het verzoek van Anthos om de NVWA Basisnormen Bloembollen niet van toepassing te verklaren voor export naar het VK per 31 december 2020.

Dat zorgt ervoor dat bij de exportinspectie voor het VK bijvoorbeeld geen eis van toepassing is voor Fusarium. Op grond van de NVWA Basisnormen Bloembollen geldt daar voor bij export naar derde landen namelijk wel een norm van 1%, ook al stelt het merendeel van die landen die zelf helemaal niet.

Nog onduidelijk is welke fytosanitaire eisen het VK voor bloembollen gaat hanteren als Brexit een feit is. Dat wordt naar verwachting pas eind december 2020 bekend gemaakt. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat men zelf voorwaarden zal stellen aan Fusarium.

Voor export naar alle andere derde landen blijven de NVWA Basisnormen van toepassing. Anthos heeft bij de NVWA overigens in mei 2019 het verzoek ingediend om de NVWA Basisnormen in te trekken. Momenteel wordt door de NVWA een analyse uitgevoerd om de gevolgen daarvan in beeld te brengen.

Ter informatie treft u bijgaand de NVWA Basisnormen  Bloembollen aan.

« Terug

Sluiten