ArMV eisen Taiwan voor lelie, narcis en gladiool

woensdag 09 november 2016 14:16

Diverse handelsbedrijven hebben via hun Taiwanese afnemers de melding ontvangen dat met ingang van 1 januari 2017 voor lelie, narcis en gladiool aanvullende eisen gesteld worden aan ArMV. De NVWA is hier ook door de Plantenziektenkundige Dienst van Taiwan over geïnformeerd. De NVWA zal de landeneisen aanpassen.
De eis geldt niet alleen voor bollen van Nederlandse herkomst, maar ook voor bollen afkomstig uit bijvoorbeeld Frankrijk en Nieuw Zeeland.

Op het fytosanitair certificaat moet verklaard worden dat de bollen in de zending vrij zijn van ArMV. Het is toegestaan om deze garantie af te geven op basis van visuele beoordeling tijdens de veldinspectie OF op basis van een laboratorium toets voor export.

In principe heeft deze eis geen consequenties voor bollen van Nederlandse herkomst omdat binnen de uitvoeringsrichtlijnen van de BKD voor alle bolgewassen tijdens de veldinspectie een 0-norm voor ArMV wordt gehanteerd.

Alhoewel er nog geen besluit over is genomen, dient u er echter wel rekening mee te houden dat partijen die op basis van ArMV toetsing (in verband met export naar China en Zuid Korea) besmet bleken op basis van die uitslag ook niet meer geschikt zijn voor export naar Taiwan.

« Terug

Sluiten