Mogelijk verbod op niet-recyclebare plastic verpakking in VK

dinsdag 07 januari 2020 10:05

Het VK gaat mogelijk nieuwe regelgeving invoeren waarmee plastic dat niet gerecycled kan worden, kan worden verboden. Verpakkingen van zwart plastic, dat moeilijk voor recycling te detecteren is vanwege het hoge gehalte koolstofpigment, zal dan mogelijk ook worden verboden.

De Environment Bill, het wetsvoorstel voor een nieuwe milieuwet dat het afgelopen najaar aan het Britse parlement is voorgelegd, gaat mogelijk aanzienlijke gevolgen hebben voor plastic dat niet kan worden gerecycled. De milieuwet zal de mogelijkheid creëren voor de overheid om strengere regelgeving in te voeren voor het recyclen van plastic. Zwarte plastic producten, zoals etensverpakkingen en kweekpotten, zouden dan mogelijk worden verboden omdat de recycle centres deze kleur niet kunnen detecteren. Ook polystyreen, zoals in de verpakking in pallets, wordt mogelijk verboden, evenals terracotta potten met een te hoog koolstofgehalte.

De Horticultural Trades Association (HTA) is onlangs met het initiatief gekomen voor de ontwikkeling van taupe kleurige potten die wel gedetecteerd kunnen worden. Daarnaast maakt de HTA zich in het Verenigd Koninkrijk sterk om recycle centres te overtuigen plastic potten te recyclen en wil de HTA een nieuw recycling symbool introduceren voor potten. De verandering komt vanuit de sector zelf: veel kwekerijen zijn overgestapt op taupe of ander gekleurd materiaal. Ook rPET en 100% recyclebare polypropyleen zijn populair.

Grote supermarkten in het Verenigd Koninkrijk (Morrisons, Waitrose, Tesco, Sainsbury’s en Asda) zijn al begonnen met het weren van zwart plastic in verpakkingsmateriaal.

« Terug

Sluiten