Aanvullende perceelskeuring nodig voor export van een aantal boomkwekerijproducten naar de EAEU

dinsdag 02 juni 2020 12:12

Voor export naar de EAEU volstaat voor de meeste boomkwekerijgewassen de huidige perceelskeuring op de kwekerij als basis. Dit naast de gebruikelijke exportinspectie die nodig is voor export naar 'derde landen'. Onder de EAEU vallen de volgende landen: Armenië, Wit- Rusland, Kazachstan, Kirgizië en de Russische Federatie.

Voor een beperkt aantal boomkwekerijproducten moet in relatie tot een tweetal plagen garanties geboden worden die niet gebaseerd kunnen worden op de reguliere keuring van Naktuinbouw. Dit betekent dat bedrijven die onderstaande producten naar de EAEU willen exporteren daarvoor percelen ter keuring moeten aanmelden bij Naktuinbouw.

Het betreft de volgende boomkwekerijproducten:

Coniferae
Voor export van Coniferae naar de EAEU landen moet aangetoond worden dat de partijen afkomstig zijn van een perceel dat vrij bevonden is van Leptoglossus.

Querсus spp, Castanea spp. Lithocarpus densiflorus, Castanopsis chrysophylla en Fagus sylvatica
Voor export van genoemde boomkwekerijproducten naar de EAEU moet aangetoond worden dat de partijen afkomstig zijn van een perceel dat vrij bevonden is van Dryocosmus kuriphilus. 

U kunt een aanvraag voor perceelskeuring ten behoeve van export van bovenstaand genoemde producten naar de EAEU indienen bij Naktuinbouw. Wij adviseren u om dat nu al te doen, zodat de inspectie hierop door Naktuinbouw uitgevoerd kan worden tijdens de reguliere veldinspecties.

« Terug

Sluiten