Iran / afgifte import permit lelie

23-06-2016

Geachte heer/mevrouw,

Via diverse exporteurs bereikt ons het bericht dat Iran geen import permits meer afgeeft voor lelie. Aanleiding daarvoor zijn twee zendingen waarin recentelijk de nematode Pratylenchus penetrans is aangetroffen.

Naar aanleiding van deze vondsten heeft de Plantenziektenkundige Dienst van Iran een notificatie gestuurd naar de NVWA met de melding dat ze zware besmettingen van P. penetrans hebben aangetroffen.
Iran heeft daarbij aan de NVWA de vraag gesteld hoe Nederland kan garanderen dat er geen Pratylenchus meer op leliebollen zit en Iran heeft gemeld dat ze op basis van de Nederlandse reactie een besluit zullen nemen over ‘the possibility of continuation of import of lily bulbs’.

In afstemming met Anthos is de NVWA aan het nagaan hoe ze hier op moet reageren. Knelpunt daarbij is dat Nederland tot nu toe op basis van de exportinspectie verklaart dat partijen visueel vrij zijn van P. penetrans. De ervaring leert echter dat als een visueel vrije partij diagnostisch geanalyseerd wordt er in veel gevallen toch P. penetrans wordt aangetoond.

Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Anthos

H.J. Kloosterboer,
Secretaris Fytosanitaire zaken

« Terug naar overzicht

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten