Zendingen met Castanea naar het VK sinds eind 2013 niet toegestaan

16-12-2016

Geachte heer/mevrouw,

In november 2013 heeft het VK extra eisen ingesteld i.v.m. Cryphonectria parasitica en Dryokosmus kuriphilus. Als gevolg hiervan is het sinds die tijd niet meer mogelijk om Castanea naar het VK te exporteren.

Export van Castanea naar Engeland is alleen mogelijk als door een officiële instantie in het land van herkomst verklaard wordt dat de producten geteeld zijn op een productieplaats die ligt in een zogenoemd Pest Free Production Area of er moet verklaard kunnen worden dat het land vrij is van de betreffende ziekte.
Nederland kan voor Castanea NIET aan deze garantie voldoen, waardoor export van deze producten naar Engeland dus niet toegestaan is.

Afgelopen week heeft DEFRA aan de NVWA gemeld dat uit onderzoek is gebleken dat de afgelopen drie jaar toch een groot aantal zendingen met Castanea vanuit Nederland naar het Engeland zijn verstuurd. De NVWA en DEFRA zijn daarover momenteel in overleg. Duidelijk is dat DEFRA dit hoog opneemt en nadrukkelijker controles gaat uitvoeren op zendingen.

Wij zullen u op de hoogte houden van de uitkomst van het overleg tussen de NVWA en DEFRA.

Met vriendelijke groet,

Anthos

H.J. Kloosterboer,
Secretaris Fytosanitaire zaken

« Terug naar overzicht

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten